Drogforskningspris till två neurobiologer

STOCKHOLM Professorerna Jörgen Engel, Göteborgs universitet, och Lars Terenius, Karolinska institutet, har tilldelats årets drogforskningspris av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Priset på 25 000 kronor delas av de båda pristagarna som även får varsitt mobilt konstverk av silver.

Jörgen Engel är professor i farmakologi vid Sahlgrenska akademin och har i över 30 år ägnat sig åt neurobiologisk forskning inom beroendeområdet.

På 1970-talet kunde han tillsammans med andra visa att alkohol aktiverar signalsubstansen dopamin i hjärnan. Dopaminsystemet är en viktig del i hjärnans s.k. belöningssystem. Senare även genom systematisk forskning fått fram viktig kunskap om hur beroendeframkallande droger tillfälligt kan förändra belöningssystemens aktivitet och i sin tur påverkar beroendeutvecklingen. Resultat som också visar på nya möjligheter att farmakologiskt behandla alkohol- och nikotinberoende.

Lars Terenius, professor i experimentell beroendeforskning och chef för Molekylärmedicinskt centrum vid KI, Solna, är världsledande inom neurobiologiskt inriktad beroendeforskning.

Han är en av dem som upptäckte endorfiner, ett slags kroppsegna opiater. Kunskap om dessa och andra neuropeptider är viktiga för att förstå både hjärnans belöningssystem och smärtmekanismer. Hans kartläggning om hur opioder fungerar, mottas i hjärnan och utnyttjar kroppsegna system har bidragit till att kunskap om hur läkemedel och beroendeframkallande substanser verkar. Och även bidragit till kunskap om för farmakologisk behandling av opiat- och alkoholberoende.

CAN:s drogforskningspris utdelas årligen sedan 2001 till personer som genom framstående forskning bidragit till ny värdefull kunskap inom drogområdet.

Etiketter:

Annonser