Ökad opiumodling i Afghanistan

WIEN/KÖPENHAMN De globala narkotikaproblemen har stabiliserats och även minskat för flera drogpreparat. Men produktionen av opium – råvara till heroin – har ökat med hela 50 procent i Afghanistan som blivit världens största narkotikaproducent, framgår av FN:s narkotikakontrollorgans årsrapport.

Som Drugnews nyligen kunde rapportera efter en intervju med FN-organet UNODC:s chef Antonio Maria Costa så har odling, produktion och missbruk av narkotika i världen börjat planat ut.

I årsrapporten World Drug Report 2007 som släpptes 26 juni – FN:s internationella anti-narkotikadag – bekräftas den ljusare bilden över drogsituationen i världen.

”För nästan alla droger – kokain, heroin, cannabis och amfetamin – syns tecken på stabilitet överlag”, skriver doktor Costa (bild) i ett uttalande med anledning av rapporten. Men varnar samtidigt för att slappna av och ta bort ”foten från bromsen”, och drogprevention och effektiv missbruksvård förblir lika viktigt.

Cannabis (hasch och marijuana) är den vanligast illegala drogen, men ökar för första gången inte längre. Av de omkring 200 miljoner människor som nyttjar narkotika – cirka fem procent av världens befolkning – så använder 160 miljoner människor cannabis.

Odling av koka, som kokain kan utvinnas ur, har minskat med 29 procent från millennieskiftet och halverats i Colombia. Även beslagen har ökat kraftigt, och kokainmissbruk minskar i Nordamerika, men ökar i Europa.

Opiumodling i det tidigare ökända området Gyllene Triangeln i Sydostasien är idag nästan utrotad, men flera framgångar i narkotikakontrollen neutraliseras av negativa tendenser i några områden.

Produktionen av opium ökade ifjol med 43 procent till omkring 6610 ton opium i världen, framför allt i Afghanistan som numer står för 92 procent av allt opium. Det opium som heroin utvinns ur och smugglas till världens cirka 16 miljoner opiatmissbrukare.

Värst är läget i provinsen Helmand i södra landet som blivit världens största leverantör av narkotika. Den afghanska opiumodlingen beräknas överstiga 20 miljarder kronor, vilket utgör en stor del av landets BNP, och bidrar till att finansiera talibanernas väpnade försök att återta makten.

Opiumproblemet i Afghanistan beskriver Antonio Maria Costa som ”en cancer som hotar säkerhet och hälsa och göder korruption”.
Landets plågas av politisk instabilitet och utbredd fattigdom som gör det svårt för bönder att stå emot att odla opium som ger dem uppemot tio gånger mer intäkter än andra grödor.

Den Nato-ledda koalition som ska garantera säkerheten i landet och även bekämpa drogproduktion är oenig hur de ökade opiumproblemen bäst ska angripas: Bränna ner alla opiumodlingarna eller försöka hitta alternativ för de afghanska bönderna att få ihop sitt levebröd?

Oenigheten är stor i koalitionsstyrkorna, Danmark har 320 soldater i Helmand-provinsen, enligt danske Afghanistanexperten Peter Dahl Trulesen på försvarsakademin.

– Vi kan inte bli eniga i det internationella samfundet om hur vi ska bekämpa opiumproduktionen. Amerikanerna vill gärna ut och använda fysiska utrotningskampanjer medan britterna föredrar alternativa produktionsmöjligheter och vill göra det frivilligt för den fattige bonden, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Andra problem som utpekas i narkotikarapporten är bland annat en ökad transitsmuggling av droger via Afrika, bland annat kokain från Latinamerika och heroin från öst, som riskerar bli en pålaga för en redan utsatt kontinent.

• Förenta Nationernas nya generalsekreterare Ban Ki-moon sade i samband med internationella dagen mot narkotika att ansträngningarna måste intensifieras för att minska tillgången på droger. Bland annat genom att hjälpa odlare av illegala grödor finna livskraftiga legala alternativ, säkerställa att rättsvårdande myndigheter fortsätter sitt arbete att beslagta narkotika och att missbrukare erbjuds bra behandling.

Men den stora utmaningen är att minska efterfrågan på droger.
– Med minskad efterfrågan skulle det finnas minskade behov av tillgång och färre incitament för kriminella att bedriva illegal handel med narkotika, sade Ban.

Etiketter:

Annonser