Ecstasy försämrar minnet

HERTFORDSHIRE Syntetiska drogen ecstasy försämrar märkbart minnesfunktionen konstaterar brittiska forskare som analyserat 26 studier med minnesdata om över 600 ecstasy-användare.

I studien framgår att mer tillfällig ecstasy-användning åstadkommer måttlig till stora effekter på såväl korttids- och långtidsminnet som verbala minnet, men inte på visuella minnet. Hos mer än tre fjärdedelar av ecstasy-användarna så låg verbala korttids- och långtidsminnet under snittet i jämförelse med dem som inte tar drogen.

Forskarna på University of Hertfordshire fann även att minnesförsämringen inte stod i relation till totala antalet ecstasytabletter som konsumerats. I genomsnitt hade de drygt 600 användarna i studien under sitt liv tagit 327 tabletter, men spännvidden var stor, från 16 till 902 tabletter.

Professor Keith Laws och Joy Kokkalis på universitets psykologienhet ledde studien Ecstasy (MDMA) and memory function: a meta-analytic update som nu publiceras. Den citeras i nyhetsbloggen Reageramera och flera brittiska medier.

Ecstasy är en narkotikaklassad drog med både centralstimulerande och hallucinogen verkan. Drogen som var populär bl a inom ravekulturen är lömsk och kan ge bestående hjärnskador med mera.
I Storbritannien finns omkring en halv miljon personer som använder ecstasy. I Sverige ökade missbruket under 1990-talet och var bland 16-24-åriga ungdomar år 2003 i nivå med de med erfarenhet av amfetamin, enligt enkäter. Tullens beslag av ecstasy tredubblades ifjol till nära 246 000 tabletter.

Etiketter:

Annonser