Fler alkoholdöda på finska vägar

HELSINGFORS Alkoholen skördar allt fler liv på de finska vägarna. Under årets första sex månader dödades 31 personer i rattfylleriolyckor. Det är 12 fler än under motsvarande period 2006.

Enligt Trafikskyddet inträffade drygt 400 trafikolyckor som ledde till personskador och där alkohol var inblandad under perioden januari till juni i år. Det är en ökning från förra året med nästan tio procent.

Rattfylleriet ökar också i Finland. Antalet fall av rattfylleri som kommit till polisen kännedom ökade med sex procent under första halvåret jämfört med i fjol. Antalet fall av grovt rattfylleri ökade med 16 procent

Forskningschefen på Trafikskyddet, Sirpa Rajalin säger till Hufvudstadsbladet att ökad alkoholkonsumtion och ökad bilanvändning ligger bakom de dystra siffrorna.

Finland har idag en promillegräns på 0,5 promille. Enligt Trafikskyddet så ställer sig en majoritet av finländarna bakom en sänkning av promillegränsen ned till 0,2 promille, det vill säga samma gräns som gäller i bland annat Sverige.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser