Finland höjer alkoholskatterna

HELSINGFORS Den finska regeringen föreslår att skatten på sprit och andra starka alkoholdrycker höjs med 15 procent och att skatten på öl och vin höjs med 10 procent. Det framgår av finansministeriets förslag till budget för 2008 som presenterades i onsdags.

Den nu föreslagna höjningen riktar framför allt in sig på de starkare alkoholdryckerna, med en alkoholhalt över 22 procent.

”Målet med skattehöjningen är att utveckla alkoholbeskattningen så att skattebasen tryggas samtidigt som den totala alkoholkonsumtionen minskas, och därigenom även de skadeverkningar som beror på alkoholkonsumtion”, skriver finansministeriet i ett pressmeddelande.

Det finns folkligt stöd för skattehöjningen. Enligt en opinionsundersökning i juli stödde två-tredjedelar av de tillfrågade en höjning av spritskatten för att minska alkoholskadorna.

I mars 2004 sänkte Finland kraftigt alkoholskatterna, framför allt på starksprit och starkvin. Syftet var att motverka gränshandel i samband med de baltiska ländernas EU-medlemskap. Resultatet har blivit en ökning av alkoholkonsumtionen i Finland och en ökning alkoholrelaterade problem. Då sänktes spritskatten och skatten på starkvin med ungefär 40 procent, medan skatten på vin sänktes med 10 procent och ölskatten sänktes med ungefär 30 procent

Beslutet att höja alkoholskatterna underlättas av att bland annat Estland beslutat att höja alkoholskatten.

· Tobakskatten är oförändrad i finansministeriets förslag till budget, trots att hälsominister Paula Risikko, c, föreslagit en höjning.

Etiketter:

Annonser