260 omhändertagna på reggaefest

UPPSALA Omkring 260 personer har omhändertagits av polisen under reggaefestivalen i Uppsala som avslutades natten till söndagen, ungefär 50 av dem var under 18 år. Det är fler än vid någon tidigare festival.

– Ökningen beror på att det varit fler poliser och socialarbetare i tjänst i år. Hade de varit ännu fler hade antalet omhändertagna varit ännu större, säger Björn Andersson, chef på socialjouren i Uppsala, till Radio Uppland .

Även polisen anser att det varit möjligt att omhänderta ännu fler för narkotikabrott under festivalen och att narkotikamissbruket under festivalen gått nedåt i åldrarna.

Under tre kvällar och nätter fick cirka 260 besökare lämna urinprov på en särskild provtagningstation. Flera av dem har även ertappats med innehav av droger såsom cannabis, amfetamin och olika slags tabletter, enligt polisen.
Föräldrar och socialtjänst på hemorterna kommer nu att kontaktas angående de minderåriga.

Även tre ungdomar satt i söndags anhållna för andra brott under festivalen. En 16-åring misstänks för ett rån, en 22-åring för del i slagsmål och en 25-åring greps för omfattande stölder av plånböcker. Även våldtäkt, misshandel och andra brott har rapporterats.

Tidigare festivaler Tidigare festivaler har beskrivits som relativt förskonade från andra brott än narkotikabrott. I år har det dock varit betydligt fler fall av våldsbrott i samband med reggaefestivalen än tidigare år, enligt Upsala Nya Tidning.

· I år var sjunde året som Uppsala reggaefestival arrangerades. Vid fjolårets festival omhändertogs 214 personer för narkotikabrott, 25 av dem under 18 år. 160 av dem dömdes senare för narkotikabrott.

Reggaefestivalen har återkommande ifrågasatts på grund av ordnings- och drogproblemen.
– Men reggaemusiken som konstform måste ju få finnas och man kan inte lasta arrangören för det här. De som kommer hitresta har ju ett personligt ansvar för vad de gör, säger Christer Nordström, polisens presstalesman, till UNT.

Etiketter:

Annonser