Cannabis vanligt hos skadade förare

MELBOURNE I en studie om droger i trafiken hittades spår av cannabis hos nära varannan förare som skadats i olyckor i delstaten Victoria i Australien.

Blodprover togs på fordonsförare som efter kollisioner transporterats till kliniken The Alfred Emergency & Trauma Centre i delstaten Victoria. Sammanlagt analyserades 436 blodprover.

Metaboliter av cannabis var vanligast och hittades i 46,7 procent av proven (rusaktiva THC-ämnet upptäcktes i 33 fall, 7,6 procent). I övrigt fann forskarna bensodiazepiner (15,6 procent), opiater (11 proc.) amfetamin (4,1 proc.), metadon (3 proc.) och kokain i 1,4 procent hos de analyserade proven.

Två av tre olycksförare var män och kvinnor i åldersgruppen 15-44 år och det var bland dem som de flesta THC-spåren hittades. Bensodiazepiner var vanligare bland äldre förare och särskilt kvinnor över 65 år där 30 procent var positiva för dessa läkemedel.

I en summering efterlyser forskarna mer insatser för att minska droganvändning i samband med färd med motorfordon. Studien redovisas denna månad i Emergency Medicine Australasia,

Relaterad läsning