Kvinna får inte röka i sin trädgård

ÅKARP Miljödomstolen förbjuder en kvinna att röka i stora delar av sin villaträdgård. Detta sedan hennes rökkänslige granne uppger sig behöva ansiktsmask utomhus.

Tvisten i skånska Åkarp har pågått i nära ett år. Grannen, en advokat, har klagat på kvinnans rökande i trädgården och att han måste använda ansiktsmask från dörren till bilen eftersom han är extremt känslig för tobaksrök. Annars får han andningsbesvär.

– Han går med masken oavsett om jag röker eller inte. Jag har blivit provocerad av det innan, men nu bryr jag mig inte längre, säger den rökande kvinnan till Sydsvenska Dagbladet.

Efter flera turer så hamnade ärendet i miljödomstolen i Växjö som förra veckan gjorde en inspektion på plats. Den rökande kvinnan ville inte medverka i något “fjanteri“, varför grannen fick peka ut var hon brukar röka från sin sida tomtgränsen.

I måndags beslutade så miljödomstolen att i avvaktan på att tvisten slutligt avgjorts så får kvinnan inte röka utomhus på markerade platser närmare än nio meter från grannens tomt.

Även om hon ogillar beslutet så kommer hon att följa det av rädsla att annars bli tvungen att betala en avgift.
– Jag tycker de har tillmötesgått något som är helt galet. De har markerat områden i min egen trädgård där jag får vistas när jag röker, det är så vrickat. Och hur många människor ska de då göra detta för? Det är ju frihetskränkning, säger hon till tidningen.

• Ett medborgarförslag om att införa rökförbud längs gågatan i centrala Östersund avvisades efter mycket debatt i våras. En invånare ville slippa dra in farlig rök när hon gick till affärer och förbi utomhusserveringar, något som kommunens tjänstemän ställde sig bakom. Men politikerna i miljö- och samhällsnämnden i staden ansåg förslaget “lovvärt, men inte genomförbart“. Man fann inget juridiskt stöd för att införa det och det riskerade att snedvrida konkurrensen till fördel för utomhusserveringar på andra gator.

Etiketter:

Annonser