Rekordskörd av opium i Afghanistan

KABUL Opiumskörden blir rekordstor i Afghanistan i år. Hela 8200 ton opium, råvaran till heroin, beräknar FN:s narkotikakontrollorgan UNODC i en ny rapport.

Opiumarealen har ökat till hela 193 000 hektar i landet och opiumproduktionen stiger i år med en ytterligare en tredjedel, från 6100 ton ifjol till 8200 ton. Afghanistans landyta för opiumodling är nu större än arealen för kokaodling i hela Latinamerika.

– Opiumsituationen i Afghanistan ser bister ut, men är inte hopplös, säger UNODC:s chef Antonio Maria Costa i en kommentar.

Det är särskilt i de södra delarna av landet, och särskilt i provinsen Helmand, som opiumodlingen är störst. I norra landet stoppas faktiskt opiumodlingen i allt mer, från sex opiumfria provinser ifjol till 13 i år.

Det är dels det instabila läget i landet, med korruption och talibanernas frammarsch som anges som en orsak till de ökade narkotikaproblemen. Tidigare förbjöd talibanerna opiumodling, nu har man upphävt sitt religiösa påbud och profiterar istället på narkotikahandeln.

Dels fattigdomen bland landets bönder som har svårt att få samma intäkter med andra grödor. Men fattigdom får inte bli en ursäkt för odling av opiumvallmo, understryker Costa och hänvisar till att områden som blivit opiumfria har lägre medelinkomst än i landets södra bördigare områden.

FN-organet är samtidigt missnöjd med hur Afghanistans regering angriper problemen.

– Läget är verkligen dåligt, och regeringen har inte kunnat hantera det på rätt sätt, för då skulle läget åtminstone ha stabiliserats och begränsats, säger till TT svenskan Christina Oguz som chef i Afghanistan för UNODC:s för bekämpning av narkotikabrottslighet.

UNODC uppmanar regeringen att ta i ut med bland annat korruptionen som fungerar som ett smörjmedel för narkotikahandeln och bättre belöna bönder som upphör med opiumodling.
Nato anmodas mer aktivt stödja operationer mot narkotikan i landet som ju finansierar ett politiskt uppror. Men även mer insatser från det internationella samfundet behövs mer, understryker Antonio Maria Costa. Också i sina respektive hemländer för att förebygga och behandla missbruk av heroin som varje år kräver över 100 000 människors liv.

Fotnot: Hela rapporten från UNODC om opiumsituationen (38 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser