Global manifestation mot droger 2008

STOCKHOLM En stor konferens planeras nästa år i Stockholm med ideella organisationer från hela världen som arbetar för ett narkotikafritt samhälle. “Det ska bli en drogrestriktiv manifestation inför FN-mötet om en global narkotikapolitik“, säger till Drugnews Per Johansson, en av initiativtagarna till World Forum Against Drugs.

Några svenska frivillighetsrörelser har länge diskuterat hur man bäst ska bemöta de försök som drogliberala lobbyister återkommande gör för att underminera FN:s restriktiva narkotikakonventioner. Konventioner som utgör grunderna i de flesta länders drogpolitik och internationell narkotikakontroll.

Nu har hittills sju föreningar gått samman för att ordna ett internationellt NGO-möte 8-10 september 2008 i Stockholm. Bland annat till försvar för dessa narkotikakonventioner och FN:s barnkonvention som i artikel 33 slår fast varje barns rätt att skyddas från narkotika.

Arrangörerna hoppas locka över tusen deltagare till Stockholm nästa år för att under tre dagar diskutera olika aspekter kring prevention, narkotikakontroll och missbruksvård. Men också försöka samlas kring en resolution om vad en restriktiv narkotikapolitik bör innehålla.
– Vi välkomnar alla som verkar för ett samhälle fritt från all icke-medicinsk användning av narkotikaklassade medel, säger Per Johansson, till vardags på Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Det blev nyligen klart att svenska regeringen ekonomiskt stöttar konferensen med omkring två miljoner kronor.
– Det är politiskt förankrat. Vi gillar idén, bredden av organisationer och det ligger rätt i tiden för den stora Ungass-uppföljningen, säger Ralf Löfstedt, departementsråd på socialdepartementet, till Drugnews.

Men mer resurser behövs för att klara finansieringen av mötet. Man hoppas även på stöd från bland andra Stockholms stad.

• UNGASS. År 2008-2009
gör FN en uppföljning av beslutet 1998 i New York att väsentligt minska bland annat produktionen av cannabis, opium och koka. Dessutom ska världens regeringar på ett möte i Wien besluta om framtida prioriteringar. Ännu har ingen regering väckt frågan att se över och ändra konventionerna. Däremot väntas strid om policys kring skadebegränsning av missbruk (s.k. harm reduction), exempelvis om injektionsrum och fritt heroin till grava missbrukare ska tillåtas.

• Fotnot: De föreningar som hittills ingår i World forum against drugs (WFAD), är European cities against drugs, nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Kriminellas revansch i samhället, studieförbundet NBV, RNS, Sveriges invandrare mot narkotika och Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser