Bättre ålderskoll på Stockholms krogar

STOCKHOLM Det har blivit betydligt svårare för dem under 18 år att bli serverade alkohol på Stockholms krogar. Bara i åtta procent av försöken har ungdomar som sett ut att vara under 18 år blivit serverade alkohol. Men i den särskild undersökning av krogar inriktade mot unga, var andelen 25 procent.

Undersökningen är genomförd inom ramen för STAD-samarbetet . I undersökningen har en grupp ungdomar som fyllt 18 år, men som ser yngre ut, besökt ett antal serveringsställen i Stockholm och försökt beställa starköl. Förutom en undersökning av krogar i allmänhet, gjordes en särskild undersökning av de serveringsställen som bedömdes rikta in sig på en yngre publik.

I det första urvalet gjordes 220 försök att beställa starköl, av dessa lyckades 18, vilket motsvarar åtta procent. Det är en betydande förbättring jämfört med den senaste liknande undersökningen från 2004, då försökspersonerna lyckades beställa alkohol vid 51 procent av försöken.

I det andra urvalet, som utgjordes av krogar särskilt inriktade på ungdomar, var resultatet sämre. Totalt gjordes 62 försök att beställa starköl. 15 av försöken, eller 24 procent, resulterade i att försökspersonen fick beställa en starköl.

Ordföranden i Stockholms stads tillståndsutskott, Peter Lundén-Welden, m, säger till Svenska Dagbladet att han är nöjd med resultaten, men att staden måste hålla ögonen på de ungdomsinriktade krogarna.

Rapporten pekar på många möjliga förklaringar till att det blivit svårare för ungdomar att bli serverade alkohol på Stockholms krogar. Sedan 2004 har man i Stockholm arbetat aktivt för att få ned serveringen till minderåriga, bland annat har den utbildning som erbjuds krogarnas personal inriktats mer på vikten av att kontrollera ålder på gästerna.

Staden har också under de senaste åren fördubblat antalet tillsynsbesök, från omkring 1 400 besök 2001 till drygt 3000 från 2004 och framåt. Även polisen har i sitt arbete haft inriktning på att förhindra servering till underåriga.

Undersökningen visade också att det var svårare för ungdomarna att komma in på de krograr som hade dörrvakter, men om de väl kom in på krogen var det lättare att bli serverad på de krogarna.

Fotnot: Undersökningen i sin helhet finn här: EN STOR STARK, TACK

Etiketter:

Annonser