Kan Holland lära ut knarkbekämpning?

Förra veckan var representanter från Mobben med flera i Holland för att studera narkotikabekämpning. Det är ungefär som att åka till Kina för att utbyta erfarenheter om mänskliga rättigheter, skriver Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

På Mobilisering mot narkotikas hemsida mobilisera.nu finns följande lilla notis att läsa i kalendariet:

”070905 | Trestad besöker Holland
Representanter från Mobilisering mot narkotika och städerna Stockholm, Göteborg och Malmö besöker den 5-7 september Haag för erfarenhetsutbyte om kommunsamarbeten när det gäller narkotikabekämpning. Kontakt: Jörgen Svidén.”

Onekligen ganska originellt att resa till Holland för att diskutera narkotikabekämpning. Finns det fenomenet över huvud taget i Holland?

Eller Nederländerna som landet egentligen heter. Europas Colombia skulle man också kunna kalla det.

I Nederländerna produceras en stor andel av den ecstasy som missbrukas runt om i Europa och även i andra delar av världen. En mycket stor del av den illegala narkotikahandeln i Europa har Nederländerna som sambandscentral. Många stora narkotikaaffärer görs upp här och många grova narkotikabrottslingar har bosatt sig i Nederländerna för att det helt enkelt är ett gynnsamt “affärsklimat“ i landet. Den cannabis som smugglas in i Europa från Marocko administreras till stora delar av marockaner som bor i Nederländerna.

Ovanpå denna storskaliga illegala affärsverksamhet har politikerna i Nederländerna på såväl riksnivå som ute i kommunerna, med några få undantag, beslutat om att tillåta minuthandel av det man kallar soft drugs, det vill säga cannabis, knarksvampar, khat m.m.

I förhandlingar om att samordna narkotikastrafflagarna inom EU har Nederländernas regering på alla sätt motverkat att regelverket skulle hota den semilegala cannabishandeln i landet som lockar till sig så många drogturister varje år.

Vad har Jörgen Svidén tänkt sig att studiegruppen ska lära sig under resan när det kommer till att bekämpa narkotika?

Nederländerna är ett mycket trevligt och intressant land i många avseenden. Men inställningen till narkotika är helt motsatt den svenska. Landets officiella politik utgår från att det är en privatsak om man vill hålla på med knark eller inte och därför är det knappast möjligt att ens tala om narkotikabekämpning i Nederländerna.

Att åka dit och med den frågan på agendan är ungefär som att åka till Kina för att utbyta erfarenheter om mänskliga rättigheter.

Etiketter:

Annonser