Tvångsvård av gravida folkpartiförslag

VÄSTERÅS Folkpartiet vill att det ska vara möjligt att tvångsvårda gravida missbrukare för att skydda det ofödda barnet. Det beslutade partiet vid landsmötet i Västerås i helgen. Partiet tonar också ned kraven på en alkoholskattesänkning.

Den stora alkohol- och narkotikapolitiska debatten under folkpartiets landmöte i Västerås handlade om möjligheten att tvångsvårda gravida missbrukare.

En av dem som var upp i debatten och pläderade för att införa möjligheten var Rosie Rothstein, Göteborg.

– Man skulle ibland önska att missbrukande unga kvinnor vore lika kriminella som missbrukande unga män, för då skulle de åka fast och få vård tidigare.

Men det fanns också de som var tveksamma till förslaget. Björn Brändewall, Kalmar, menade att det var en laddad fråga där den personliga integriteten vägs mot det ofödda barnets intresse. Men han kände också en viss oro för vad en ändrad lagstiftning skulle få för konsekvenser.

– Det finns alltid en risk att den blivande mamman som vet att det finns ett hot om tvångsvård undviker att söka mödravård, sa Björn Brändewall och yrkade avslag på förslaget.

Minna Klintz, Lidingö, försvarade dock förslaget och menade att samhället aldrig kan stå passivt när någon håller på att gå under av missbruk. Hon betonade dock att tvångsvård alltid är en sista utväg.

– I dag kan du tvångsvårdas om man befarar att du ska skada dig själv eller någon närstående, men ett ofött barn räknas inte som närstående.

Majoriteten på landsmötet gick på förslaget att gravida kvinnor, som en sista åtgärd, ska kunna underkastas tvångsvård för att förebygga “drog- och alkoholrelaterade skador“ hos barnet.

Det fanns de på landsmötet som argumenterade för uppmjukningar i den svenska alkoholpolitiken, till exempel Paul Westerlund, Stockholm, som undrade när svenskarna skulle bli vuxna och var kritisk till “förmynderiet“ kring alkoholen.

– Det är ungefär som att dagisfröken följer dig genom livet och ser till att du inte tar ett glas vin för mycket, sa Paul Westerlund.

John Bruun, Hässleholm, var kritisk och ville ha alkoholskattesänkningar och licensierade affärer. Han sa att man totalt tappat kontrollen över alkoholförsäljningen i den södra landsändan.

– Jag förstår inte hur sänkt skatt skulle leda till ökad konsumtion, när vi inte har kontroll på häften av spriten.

Han fick dock svar från Gabriel Romanus, Stockholm, som påpekade att sänkta priser på den vita marknaden leder till att priset på den svarta marknaden också sjunker.

– Det är inget nytt att se alkoholpolitiken som en frihetsfråga. Den allvarligaste frihetsförlusten är om vi ökar drogberoendet och alkoholberoendet i samhället, sa Gabriel Romanus.

Folkpartiet tonar också ned kravet på sänkta alkoholskatter. Partistyrelsen skriver i sitt yttrande att behovet av en sänkning inte längre är “lika påtagligt“ och ställer sig bakom en motion som visserligen vill att partiet ska vara “öppet“ för att alkoholskatterna kan behöva sänkas, men att det ska vara en “nödfallsåtgärd som så långt möjligt bör undvikas“.

Folkpartiets landsmöte säger också klart nej till att den som tillverkar alkohol ska få sälja sina varor i en butik i direkt anslutning till tillverkningslokalen. Det är ett av de förslag som ska utredas inom ramen för den översyn av alkohollagen som regeringen presenterade i förra veckan. Folkpartiet avvisar dock förslaget med hänvisning till att det skulle innebär en “uppluckring av den nödvändiga kontroll av alkoholkonsumtionen som vi måste ha för folkhälsan“.

Etiketter:

Annonser