“Nollningar“ allt mer spritindränkta

STOCKHOLM Invigningar av nya skolelever, s.k. nollningar, tenderar att bli allt mer alkoholindränkta. I helgen hittades en 16-årig flicka medvetslös med 3,64 promille i blodet. “Vi fördömer kränkande nollningar i skolor“, säger Lars Flodin, ordförande i Skolledarförbundet, till Drugnews.

Under förnedrande former välkomnas ibland nya elever på sina nya skolor. Inte sällan i lekar arrangerade av äldre elever med hetsdrickande och sexuella förnedringar. De som vägrar att delta i arrangemangen riskerar att ses som tråkmånsar och hamna utanför.

Efter en s.k. nollning i helgen på en gymnasieskola i centrala Stockholm hittades en 16-årig flicka utomhus nedkyld och fördes till akuten. Hon hade ilurats stora mängder alkohol och hade 3,64 promille alkohol i blodet. Nu har flickans föräldrar polisanmält händelsen.

Samma helg samlades i Vitabergsparken på Södermalm gymnasieungdomar från en annan skola för invigningsfester. Arrangörerna skrek “svep, svep, svep“ eller “din jävla fitta – tryck i dig spriten nu“ till “offren“. Stora mängder sprit, drygt 70 burkar starköl och nära 15 liter vin påträffades av polisen, enligt Dagens Nyheter.

Polisen beslagtog även stora mängder alkohol av en känd langare i Vasastan som misstänks ha handlat på uppdrag av gymnasieelever. Skolungdomarna är beroende av att langare, äldre syskon eller andra handlar ut alkoholen.

På en av gymnasieskolorna ställdes i måndags all ordinarie undervisning in och eleverna fick istället samtala med rektorn och en polis om de förnedrande festerna. Rektorn hade förgäves förra veckan försökt avstyra den kränkande nollningen.
– Få är medvetna om att en rad brott begås under nollningen – det kan handla om allt från langningsbrott till olaga tvång, sexuellt ofredande och grov misshandel, sade till DN närpolisbefäl Jonas Elling som medverkade på skolan.

I Karlstad urartade en välkomstfest med att berusade elever sprang runt i underkläderna, förstaårselever kände sig tvingade att strippa inför äldre elever.

Skolledarförbundet tar nu aktivt avstånd ifrån kränkande nollningar.
– Rektorer, lärare och all annan personal måste nu ta sitt ansvar för att stoppa den förnedrande nollningen som förekommer i Sveriges skolor, säger förbundets ordförande Lars Flodin.

Han anser att positivt välkomnande av nya elever är i sin ordning, men inte alkoholindränkta förnedringar. Han anser att det är bättre att skolan arrangerar mottagningarna på skoltid tillsammans med elevråd än att det sker okontrollerat utanför skolan.

Skolminister Jan Björklund (fp) förväntar efter senaste tidens händelser krafttag mot nollningar från skolledningar, elever och föräldrar.
– De flesta nollningar spårar inte ur så här. Men det är ett problem och jag hör alltför ofta talas om nollningar som gått för långt, säger han till Dagens Nyheter.

I Stockholm kräver skolborgarrådet Lotta Edholm att utbildningsförvaltningen undersöker möjligheterna att flytta elever som varit drivande i kränkande nollningar.

• Gymnasieskolor kan att upp till tre terminer avstänga elever som inte sköter sig. Från i höst finns även möjligheter för skolpersonal att beslagta störande föremål.
Våga Vägra Nollning är ett nätverk som verkar mot negativ nollning. Över 870 personer har skrivit på en protestlista som nätverket har på sin sajt.
www.vvn.se

Etiketter:

Annonser