Khatsmugglare riskerar långa straff

MALMÖ Ett polskt par i 20-årsåldern ställs på fredag inför rätta misstänkta för att via Öresundsbron vid ett 30-tal resor ha smugglat in minst tre ton av växtdrogen khat. “Jag kommer att yrka på långa fängelsestraff“, säger kammaråklagare Hans Allzén till Drugnews om det största khatmålet någonsin.

När parets bil stoppades morgonen den 10 augusti vid betalstationen Lernacken hittade tullen 137 kilo khat, gömt i bagageutrymmet i jutesäckar under en filt.

Inledningsvis nekade den 23 årige mannen och den 21-åriga kvinnan som har polskt medborgarskap till smugglingen. De påstod att de trott det var hästfoder de hämtat från en omlastningscentral i Köpenhamn.

Men därpå började de göra vissa medgivanden i förhören och det framgick att de gjort flera resor, rapporterar Skånska Dagbladet. Med stöd av andra uppgifter och kamerabilder från betalstationen på bron kunde tull och åklagare kartlägga minst ett 30-tal smuggelresor med bilen mellan maj och augusti i år.

I senare förhör medger mannen att han som kurir fört in åtminstone tre ton khat till Sverige. Kvinnan tillstår att hon varit med på fyra av resorna och införselel av åtminstone 400 kilo. Tidigare var gränsen för grovt narkotikabrott för khat 400 kilo, men praxis har senare sänkts till idag 200 kilo.

Därmed kunde kammaråklagare Hans Allzén häromdagen skicka in en stämningsansökan för de båda om misstanke om grov narkotikasmuggling om de största mängderna någonsin i ett enskilt mål.

– Det är ovanligt att man erkänner så stora mängder. Mannen riskerar 6-7 år i fängelse och kvinnan som tillstår fyra smuggelresor riskerar två tre år, säger Hans Allzén om målet som inleds i Malmö tingsrätt på fredag.
Han yrkar också att paret senare ska utvisas ur landet.

Det häktade paret kom till Sverige för att arbeta med tidningsutdelning, men kom i kontakt med en “kriminell grupp“ och gick med på att mot ersättning göra vissa kurirtransporter. De berättar att de kunnat har skickat hem 15 000 kronor till en av mödrarna i Polen.

Inga fler personer – mottagare eller organisatörer – är i dagsläget misstänkta i utredningen. Men ”svenska gränsen läcker som ett såll med khat” och det är vanligt att kurirer av annan etnisk härkomst används i smugglingen till Norden, enligt kammaråklagare Allzén.

Växten odlas i Östafrika och missbrukas här genom att tuggas under långa seanser framför allt bland somaliska invandrare.
Då den låga rushalten avtar efter några dagar, så har logistiska nätverk byggts upp som årligen misstänks smuggla mellan 150 till 300 ton khat till Sverige och Norge. Plantorna flygs ofta in till Holland och Storbritannien där drogen inte är narkotikaklassad och fraktas sedan vidare till Skandinavien där den är förbjuden sedan slutet av 1980-talet.

Khat hanteras alltså i gigantiska mängder (tullen beslagtar 5-8 ton per år“) och slår socialt hårt mot en avgränsad grupp i samhället med skilsmässor, olyckor och utanförskap som följd. Östafrikanska föreningar har återkommande vädjat om att svenska myndigheter ska agera mer, skärpa straffen och sänka gränsen till grovt narkotikabrott för khat.

Men Rikskriminalpolisens ledning anser inte att khathanteringen handlar om grov organiserad brottslighet, enligt ett reportage i SVT Uppdrag Granskning. Polisens insatser och beslag av khat är därmed få och mer tillfälliga.

Åklagarmyndigheten är dock av en annan uppfattning.
– Khathanteringen handlar om välorganiserad grov brottslighet på ett nationellt plan, säger Astrid Eklund, vice överåklagare på myndighetens utvecklingscentrum.
Hon leder en grupp som ska utreda hur farlig drogen är, samla andra fakta och se om det finns underlag för ändra praxis.

Astrid Eklund befinner sig för närvarande på en internationell åklagarkonferens i Hongkong, men avser att studera det aktuella smugglingsärendet i Malmö när hon återvänder.
– Ett intressant fall, vi ska följa hur man diskuterar och hur domarna blir, säger hon till Drugnews.

Etiketter:

Annonser