Reinfeldt: satsning på folkhälsa

STOCKHOLM Jobben i centrum, avskaffa fastighetsskatten, minska utanförskapet och satsa på miljön var några punkter i regeringsförklaringen. Men statsminister Fredrik Reinfeldt nämnde även en förnyad satsning på folkhälsa.

– Under nästa år kommer regeringen också att genomföra en förnyad satsning på folkhälsa. Särskilt ska fokuseras på alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder samt åtgärder för barns hälsa och föräldrastöd, sade Reinfeldt (m) när han talade vid riksdagsårets öppnande på tisdagen.

På torsdag ska höstbudgeten presenteras. Redan har stora satsningar i miljardklassen på förstärkt folkhälsa läckt ut för kommande tre år. Samtidigt vill regeringen höja skatten på snus, cigaretter och öl, men däremot sänka på vin.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) ska i Växjö presentera satsningarna, som Drugnews redan har berört tidigare.

Maria Larsson öppnar även för en ny särskild barnskyddslag, och att socialtjänsten ska få rätt att stödja utsatta barn även utan klartecken från föräldrarna.
– Det kan finnas fall där föräldrar inte ser sina barns bästa, säger hon i en intervju i Svenska Dagbladet.

• Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anser regeringens förslag att höja ölskatten är motiverad av folkhälsoskäl. Däremot gillar man inte planerna på att sänka vinskatten för att tillmötesgå EU-kommissionens krav på lika beskattning av öl och vin.
-Försäljningen av vin har ökat kraftigt de senaste åren och en sänkning av vinskatten kommer oundvikligen att leda till ökade skador. Svenskarna behöver dricka mindre – inte mer, säger förbundsordförande Sven-Olov Carlsson.

• Fotnot: Läs hela regeringsförklaringen.

Etiketter:

Annonser