Tungt beväpnade ligor i Brasilien

SAO PAULO Brasilianska knarkligor har tillgång till tunga krigsvapen som kommer från flera statliga arméer i Latinamerika, visar en rapport från brasiliansk polis. Utbredd korruption är ett av problemen.

Rapporten – publicerad i tidningen Folha de São Paulo i helgen – avslöjar att ligorna beväpnat sig kraftfullt med vapen från militären i Uruguay, Bolivia, Paraguay, Argentina och Brasilien. Exempelvis har en handfull artillerivapen med bolivianska arméns emblem hittats hos syndikaten de senaste två åren.

Utredningar som gjorts för att ta reda på hur vapnen kunnat hamna i fel händer pekar på att korrupt polis och militär har hjälpt brottslingarna att beväpna sig. Handeln med vapen i Brasilien är nästan lika omfattande som
själva narkotikaverksamheten numera.

Vid en folkomröstning för två år sedan sade väljarna nej till att förbjuda handel med vapen och ammunition, bland annat efter en valdebatt om att brasilianska staten inte förmår erbjuda medborgarna tillräcklig trygghet och säkerhet.

Brasilien är ett av världens mest våldsdrabbade länder. I fjol dödades fler än 50.000 människor i landet, de flesta i slumområden i São Paulo och Rio de Janeiro. I många så kallade favelas (slumområde) pågår konflikter om makten över narkotikainkomsterna. Dessutom gör hårdföra brasilianska säkerhetsstyrkor då och då våldsamma tillslag mot de kriminella gruppernas tillhåll.

• Nyligen greps 52 poliser i Rio de Janeiro misstänkta för att ha tagit mot mutor för att blunda för knarkrelaterade brott i tre kåkstäder i Rio. De ska ha tagit emot motsvarande mellan 7000-14 000 kronor i veckan för att se mellan fingrarna och varna gängen inför planerade aktioner, rapporterar Reuters.
Polismännen misstänks även för andra brott, exempelvis mord, smuggling av narkotika och vapen, samt stölder ur lastbilar.

Etiketter:

Annonser