Sprutbyte splittrar alliansen i Stockholm?

STOCKHOLM Socialtjänstnämnden i Stockholm tog i torsdags ställning till ett förslag om att kommunen tillsammans med landstinget ska undersöka om sprutbyte ska startas. Dom omstridda sprutfrågan delar partierna. “Jag anser att det är en sjukvårdsfråga, inte en politisk“, säger till Drugnews Lena Kling (fp) som tänker lägga ner sin röst.

Remissförslaget från socialtjänstförvaltningen att av smittskyddsskäl utreda om sprutbytesverksamhet ska startas är ett svar på en vänsterpartimotion att starta verksamhet i Stockholm. En hiv-epidemi bland missbrukare i Stockholm har påskyndat ställningstagandena.

Frågan ska senare i höst slutligt avgöras i kommunfullmäktige. Och det är nog där som striden hetast kommer att stå. För moderaterna som varit helt emot att huvudstaden startar sprutbyte styr med en majoritet stödd på framför allt folkpartiet.

Och skulle de tio fp-ledamöterna som enligt uppgift är “försiktigt för sprutbyte“ rösta för en vänstermotion så spräcker man den borgerliga alliansen för första gången i Stadshuset.

Enligt Lena Kling som är fp-ledamot i socialtjänstnämnden så är partiets ledamöter i kommunen för sprutbyte, men emot i landstinget.
– Själv är jag inte lika övertygad som kollegorna i fullmäktige om sprutbytens effektivitet mot smittspridning, säger hon.

I landstinget är partikollegan, landstingsrådet Birgitta Rydberg, en stark skeptiker till sprutbyte och har hittills blockerat för att ansöka hos Socialstyrelsen för att starta utdelning av rena sprutor till narkomaner.

Riksdagen gav ifjol klartecken till att landsting kan ansöka om att starta sprutbyten, men idag är det bara de tidigare försöken i Malmö och Lund som är igång.

Förespråkarna anser att fria sprutor minskar smittspridning, medan skeptikerna menar att det inte finns vetenskapligt stöd för att sprutbyten. Dessutom tycker många att sprututdelning till olagligt narkotikamissbruk sänder fel signaler från samhället.

• En ny analys av de skånska sprutförsöken som pågått i snart 20 år ska senare i höst presenteras av en forskare på Mittuniversitet.

• Drugnews har tidigare även redogjort för en omtvistad svensk forskargenomgång av internationella studier om sprutbyten. Den ifrågasätter verksamheternas effektivitet och menar att bl a rådgivning och hiv-testning av missbrukare är betydligt mer effektivt och smittskyddsförebyggande.
Studien har granskats och nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften “The Journal of Global Drug Policy and Practice“.

Etiketter:

Annonser