Tijuanakartellen försvagas alltmer

TIJUANA/SAN DIEGO En av forna ledarna för Tijuanakartellen i Mexiko, Francisco “Lille tigern“ Arellano-Félix, har erkänt sig skyldig till narkotika- och våldsbrott. Nu väntar livstids fängelse utan rätt till permission eller överklagan för den 39-årige kokainsmugglaren som tog över ledarskapet efter sina storebröder.

På grund av erkännandet slipper Francisco dödsstraff när den slutgiltiga domen faller 5 november, uppger domstolen i San Diego i USA. Straffet blir en kompromiss mellan försvaret och åklagaren. Den åtalade narkotikaledaren har också gått med på att betala 50 miljoner dollar i skadestånd, skriver mexikanska tidningen La Jornada. Den kommande domen är en ren formalitet, enligt rättskällor.

”Lille tigern”, som han kallas, ledde Tijuanakartellen fram till dess att han greps i augusti i fjol av amerikanska kustbevakningen på internationellt vatten. Åtalet mot honom innefattar bland annat narkotikabrott, pengatvätt, mord och tortyr.

Mexikanska myndigheter hävdar att den ökända kartellen, känd för sin brutalitet, numera bara är en liten spillra av sitt forna jag. I praktiken är det Sinaloa- och Golfkartellerna som idag dominerar kokainsmugglingen som går via Mexiko till USA.

Under ligans storhetstid på 1990-talet var det bröderna Arellano-Félix som styrde större delen av drogtrafiken till stormakten. En lång sträcka längs med USA-gränsen var deras inmutade revir. Tulltjänstemän och poliser fick betalt för att se mellan fingrarna när kokaintransporterna for förbi. De poliser eller konkurrerande ligor som försökte ställa till det för kartellen dödades eller skrämdes bort.

De äldre bröderna, Benjamin och Ramón Arellano-Félix, ledde organisationen med järnhand under 1990-talet. Men efter att Ramón sköts ihjäl av polis och Benjamin greps år 2002 och senare dömdes till fängelse tog yngste brodern över. Därefter började Tijuanakartellen tappa mark i knarkkriget mot de allt starkare konkurrenterna.

Det slutgiltiga bakslaget för ligan var gripandet av Francisco i fjol. Det finns visserligen ytterligare en syster och en bror ur syskonskaran som är på fri fot, men dessa anses inte ha någon makt över kokainhandeln längre.

Etiketter:

Annonser