Stor spridning av kokain

“Tillsammans kan vi göra skillnad“ var utgångspunkten när Maria Beroendecentrum i fredags anordnade en föreläsning om kokain. För att stärka samarbetet i kampen mot narkotikamissbruk och utveckla verksamma behandlingsprogram hade internationell expertis samlats i Stockholm.

Över ett hundra personer hade kommit till anrika Tvålpalatset vid Mariatorget för att lyssna och lära om kokainproblem i Sverige och världen. “Kokain i Sao Paolo, Miami, Barcelona, Montevideo och Stockholm – erfarenheter av missbruk och behandling“ var rubriken för dagen.

– Jag hoppas att det här kan bli en dag för nätverksarbete och att ni ska träffa nya vänner som vill bekämpa droger och drogberoende, hälsade moderatorn Kristina Hillgren från Maria Beroendecentrum välkommen.

Under 1980-talet gjorde kokainet sitt stora intåg i USA och därefter har drogen spritt sig till Europa och på senare år även vunnit mark i Sverige.
– Allt fler som går in i behandling hos oss har kokain som huvuddrog, berättade Michele Bellasish, från Dianova Sverige som bedriver behandling för missbrukare.

Kokain är billigt att producera och ger pengar till den organiserade brottsligheten. Den italienska maffian förmedlar nästan allt kokain i Europa. I Italien står “den vita oljan“ för 50 procent av dödsfallen bland missbrukare.

Björn Fältman på Dianova Sverige har själv en bakgrund som heroinist, men har även provat kokain.
– Men jag slutade snabbt med det eftersom jag hamnade i en fantasivärld och när jag vaknade upp var jag skrämd.

Kokain är inte längre en överklassdrog. Citypolisens krogkommission i Stockholm ser kokainanvändare i alla samhällsklasser.
– Kokain förenar förorten med överklassen. Man gör affärer tillsammans. I hårt segregerade områden är det kokain som gäller. Det är skrämmande att spridningen är så enorm, berättade Erik von Essen (bild) från krogkommissionen.

Han har jobbat som narkotikaspanare i Västerort i flera år och där har han kunnat se kokainet breda ut sig bland både unga och vuxna. Det är bara de äldre etablerade missbrukarna som använder amfetamin.

Stockholm är nu mättat på kokain vilket leder till att det idag finns en överetablering av langare och därmed ett behov att få ut mer kokain. Priserna är nu nere på 500-600 kronor per gram i förorten.

I Spanien har kokain på några år blivit den vanligaste tunga drogen.
– Kokain är en riktig epidemi i Spanien, berättade Elena Goti (bild), psykolog från Barcelona som också jobbat i Argentina.

Tjugo procent av de européer som använder kokain bor i Spanien och andelen personer som missbrukar kokain är nu högre där än i USA. Ett stort problem med kokain är att få in kokainister i behandling.
– De förstår inte hur beroende de har blivit. Att vilja sluta är nyckeln till behandlingen, sade Elena Goti.

Både i Argentina och i Spanien har det varit svårt att få myndigheterna att se kokain som en beroendeframkallande drog. Länge var den betraktad som en partydrog och ansågs inte som farlig.

I Barcelona görs nu försök med vaccin mot kokain. Vaccinet bildar antikroppar mot kokainet och gör så att den som tar kokain inte blir hög. Men vaccinet stoppar inte suget efter drogen.

I Uruguay är “paste cocain base“ ett stort problem. Drogen, som är en blandning av kokablad och paraffin, bensin eller ammoniak, är relativt ny och den är mycket billigare än kokain. “Pasta base“ används av främst fattiga människor. En ny kultur har vuxit fram kring drogen, med speciella kläder, musik och ett eget språk.

– De som sniffade lim har övergått till “paste base“. Det är svårt att behandla dessa missbrukare eftersom de har svårt att ta till sig terapi. Drogen ger hjärnskador precis som lim, Juan-Carlos Redín (bild), psykolog på ett behandlingscenter i Montevideo.

I lunchpausen visades filmen “Cocaine Cowboys“, en dokumentär om kokainmaffian i Florida. På eftermiddagen delade bl a Lori Jenkins och Susan Doch med sig av erfarenheter av arbete med alkohol- och drogprevention i Miami i Florida och Vivianne Ronneman talade om öppenvårdbehandling av kokainister vid Checkpoint Center i Stockholm.

Etiketter:

Annonser