2000 döda i Mexikos knarkkrig

MEXICO CITY Trots att kokainsmugglingen fått sig en knäck av mexikanske presidenten Felipe Calderóns hårdare tag mot kartellerna, så ökar våldet kring den organiserade brottsligheten. Hittills i år har omkring 2000 människor dödats i knarkkriget i Mexiko, en ökning med nästan 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Det är framför allt de två stora ligorna – Golf- och Sinaloakartellerna – som slåss med varandra om makten över kokainsmugglingen till USA. Calderóns drygt 20.000 man i specialstyrkan är också inblandad.

Avrättningsliknande mord på polischefer och kartellmedlemmar är inte ovanligt i de värst drabbade delstaterna.

Mexiko är egentligen relativt förskonat från våld jämfört med många andra latinamerikanska stater, som exempelvis Venezuela och Guatemala, men den organiserade brottsligheten visar inga tecken på att minska sin brutalitet.

På senare år har också delstater som tidigare inte var drabbat av knarkvåldet fått problem. Veracruz, Tabasco, Chiapas och Campeche är sådana exempel, skriver mexikanska tidningen EL Universal som tagit fram den senaste statistiken.

Calderón har fått mycket beröm för att hans kamp mot kokainligorna som påbörjades i december ifjol gjort att inflödet av droger till USA minskat. För Mexikos egen del har våldet i landet i stället ökat.

Etiketter:

Annonser