C: kommuner måste satsa på alkolås

STOCKHOLM Kommunerna måste satsa mer på alkolås och ställa det som krav vid upphandlingar av skolskjuts, kollektivtrafik och andra transporter. Det anser Kenneth Johansson (c), socialutskottets ordförande i riksdagen. En enkät från NTF visar att bara 28 procent av kommunerna gör det.

– Fler kommuner borde ställa krav på alkolås åtminstone i skolskjutsar och nu när tiderna är goda borde det ekonomiska utrymmet finnas. Det offentliga Sverige måste gå i bräschen för att alkolås ska bli standard, säger Kenneth Johansson.

Han talade i torsdags vid ett möte på Medborgarplatsen i Stockholm med anledning av Trafiknykterhetens dag.

• Fotnot: Länk till NTF-studien.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser