“Ingen mer reggaefestival i Uppsala“

UPPSALA Hela 243 personer, de flesta under 25 år, misstänks för narkotikabrott efter årets reggaefestival i Uppsala. Därmed toppar man drogstatistiken för sommarfestivaler. “Det här är inte bra för stadens varumärke. Jag tycker inte vi ska stötta festivalen mer“, säger kommunrådet Gustaf von Essen (kd) till Drugnews.

Under Uppsala reggaefestival i mitten av augusti omhändertogs betydligt fler personer än tidigare år. 270 togs till förhör misstänkta för narkotikabrott under festivaldagarna. 193 av dem testade positivt, 43 av dem andra som var negativa hade droger på sig eller har tillstått att de använt narkotika. Ytterligare sju testades ej, men misstänks för innehav. Totalt 81 beslag gjordes, bland annat av cannabis, kokain, amfetamin, metamfetamin, rohypnol och narkotikaklassade läkemedel.

– Det var en öppen drogscen, narkotika hanterades och röktes bland annat framför scenen. Och flera trovärdiga vittnen berättar om artister som rökte cannabis på scenen och uppmanade till missbruk, säger Magnus Hänström, chef för polisens gatulangningsenhet, till Drugnews.

Över hälften av de misstänkta är tidigare okända i missbrukssammanhang, 84 procent är under 25 år. De yngsta bara 15 år.
– Allvarligt att många föräldrar släpper iväg minderåriga utan kontroll. Många använder droger första gången på reggaefestivalen, säger Magnus Hänström som inte anser att arrangörerna gjort tillräckligt för att hålla droger borta.

Reggaefestivalen hade i somras ungefär lika många besökare som Hultsfredsfestivalen, men betydligt fler greps misstänkta narkotikabrott. Och Uppsalapolisen uppger att man kunde ha gripit ännu fler om man haft resurser.

Reggaefestivalen har arrangerats sedan 2002, de senaste åren på Kap-området, intill Studenternas idrottsplats i centrala Uppsala. Ungdomar från hela landet kommer dit, campar och lyssnar på musik i tre dygn. Staden tillhandahåller området, socialarbetare och marknadsför festivalen i sitt program.

Drogproblemen kring festivalen har återkommande diskuterats. Uppsala kommun ska nu göra en utvärdering inför framtiden. Gustaf von Essen, kommunalråd med ansvar för sociala frågor, har sin åsikt klar efter att polisens statistik redovisats.

– Det får vara nog nu. Det är en drogkultur som frodas på festivalen och många unga kommer dit. Arrangörerna kan uppenbarligen inte garantera drogfrihet och stadens profil och varumärke skadas, säger han.

• 35 omhändertagande om berusad person och tio LVM-anmälningar om behov av tvångsvård för missbruk gjordes också i samband med festivalen. Dessutom anmäldes flera andra brott såsom stölder, våldtäkt, drograttfyllerier, skadegörelser och misshandel.

Etiketter:

Annonser