Mp: begränsa antalet serveringstillstånd

STOCKHOLM Sätt tak för antalet serveringstillstånd i kommuner. Det föreslår tre miljöpartister i en motion till riksdagen för att ge kommuner bättre verktyg att föra en restriktiv alkoholpolitik.

Antalet serveringstillstånd har exploderat i landet, särskilt i storstäder och på turistorter, sedan kommunerna tog över ansvaret i mitten av 1990-talet. Men det är svårt att hindra överetablering med motivering att det kan medföra alkoholpolitiska olägenheter.

Några miljöpartister föreslår nu en ny modell där kommunen tillåts sätta ett tak för antalet serveringstillstånd. Om någon senare vill öppna en krog med alkoholservering så ska det inte bara göras sedvanlig tillståndsprövning, utan också köpa en “serveringsrätt“ av en tidigare tillståndshavare som lagt av.

“Exakt hur detta ska göras är dock en delikat fråga. En utgångspunkt kan vara att kommunerna i sina alkoholpolitiska program eller motsvarande utifrån alkoholpolitiska hänsyn sätter ett tak för antalet serveringstillstånd – per ort, per invånare eller något annat mätbart och relevant“, skriver riksdagsledamöterna Helena Leander, Mehmed Kaplan och Jan Lindholm i motionen.

• Fotnot 1: Läs hela mp-motionen.

• Fotnot 2: Totalt hade 3311 motioner lämnats in till riksdagen 5 oktober, varav 33 berörde narkotika, 59 alkohol, 36 läkemedel och 88 polisfrågor.

Etiketter:

Annonser