Lancet anser snus kan rädda många liv

LONDON Säkrare rökfria tobaksprodukter, såsom snus, kan reducera rökningens massiva hälsobörda och tillåtas i länder som idag förbjuder det. Det skulle rädda många människoliv, anser medicintidskriften The Lancet i ett omstritt ställningstagande i veckans nummer.

Varannan rökare kommer att avlida i förtid. För att minska rökningen bör snus och andra rökfria nikotinprodukter (som nikotintuggummig och plåster) göras mer tillgängliga och säljas i kiosker och varuhus. Samtidigt bör rökning begränsas med striktare regler, skriver den ansedda medicintidskriften.

Men snus – som är förbjudet att sälja i övriga EU – är beroendeframkallande och hälsovådligt. Hur skadligt det är utreder forskarna. Tidskriftens ställningstagande kan nu påverka beslutsfattare i EU att tänka om. En vetenskaplig kommitté har på EU-kommissionens uppdrag utrett hälsoeffekter och gjort en omvärdering av snuset. En preliminär version är nu ute på remiss och en slutversion väntas i höst.

– Jag är förvånad över att tidskriften så tydligt och ensidigt tar ställning i en så kontroversiell fråga. Hälsoriskerna med snus är inte tillräckligt studerade, säger Anders Ahlbom, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och medlem i EU:s vetenskapliga råd för utvärdering av hälsorisker, till Dagens Nyheter.

Tidskriften hänvisar till bland annat en svensk studie om 280 000 byggarbetares tobaksvanor. Studien som även publicerats i The Lancet visar exempelvis att snusare har fördubblad risk att få cancer i bukspottskörteln, detta jämfört med dem som inte röker eller snusar. Rökare löpte något större risk drabbas av samma cancertyp. Forskarna på Karolinska Institutet fann dock inte förhöjd risk för cancer i mun eller lungor hos snusare, vilket rökare däremot har.

Att snus är mindre farligt än rökning står klart. Men det är ingen hälsokost och man vet inte om snusning verkligen är effektivt sätt att sluta röka. Det behövs helt enkelt fler studier.
Att Lancet tagit ställning ökar sannolikheten att snus kan tillåtas i övriga EU, tror professor Anders Ahlbom

• I takt med att rökning minskar har snus – bland annat efter lancering mot nya kundgrupper, såsom unga kvinnor – ökat till uppemot en miljon svenska snusare. Men en majoritet av dessa har inte tidigare varit rökare.
http://www.thelancet.com/

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser