Sociala problem följer ofta drogtestare

STOCKHOLM Även personer som bara experimenterar med droger i ungdomen riskerar att få stora sociala problem senare i livet. Det visar en långtidsstudie om 3500 personer som haft kontakt med Maria ungdom i Stockholm.

Personer som i sin ungdom åren 1967-1984 hade kontakt med beroendemottagningen i Stockholm har följts upp. Och både de mot problematiskt missbruk och den större gruppen med mindre missbruk i ungdomsåren visar sig ofta senare i vuxen ålder fått stora problem.

– Det handlar om psykisk ohälsa, de missbrukar, de blir kriminella, och dör ofta i förtid. De blev aldrig “normala“ medborgare med tiden som man kanske hade hoppats, säger Anders Tengström, biträdande forskningschef på Maria ungdom som lett projektet, till Drugnews.

Man har följt upp vad som hände med personerna i olika register 20-35 år efteråt och Tengström redovisade resultaten vid Mobilisering mot narkotikas forskningsdagar i Rosenbad. Jämfört med en kontrollgrupp så ökade andelen med problem trappstegsvis mellan de tre grupperna. I högriskgruppen så dök exempelvis hälften av kvinnorna och tre av fyra män senare upp som dömda för olika brott. De hade även högst andel med vård, beroendeproblematik och för tidig död.

Men intressant är alltså att även de med mindre synliga alkohol- och narkotikaproblem i ungdomen som var i kontakt med Maria Ungdom gick det anmärkningsvärt sämre för. De har som vuxna oftare fått behandling för psykiska problem, missbruksproblem och hamnat i klammeri med rättvisan.

I en nyare studie 2004-2005 har dessutom 180 ungdomar och 270 föräldrar intervjuats som haft kontakt med Maria ungdom. En majoritet av pojkarna var kriminellt aktiva vid sidan av missbruket och många av flickorna var psykiskt sköra. Många ungdomar hade bristande verbal begåvning och hade ofta fått bevittnat våld i hemmet.
Men det visade sig att även föräldrarna haft mer depressioner, fobier, missbruksproblem och varit brottsdömda betydligt mer än normalsnittet.

– Dessa ungdomar tenderar alltså att “ärva“ sina föräldrars problem. Och samordnade insatserna måste därför sättas in tidigare, helst i förskoleåldern. För många kommer behovet av vård och stöd att kvarstå, ofta för mycket lång tid, säger Anders Tengström somm oroas över att skolhälsovård urholkats och att köer till psykiatrin växer.

Han menar att det går att tidigare identifiera dessa utsatta unga innan de i tonåren hamnar i sociala synliga problem. Och flera av de unga våldsverkare som i dagarna röner intresse i massmedier efter tragiska händelser tror Anders Tengström säkert har utmärkt sig redan som små.

För att kunna förebygga våld, missbruk och andra social problem så testar idag Maria ungdom flera modeller, bland annat gruppterapi och livsstilsprogram. Men fokus riktas även allt mer mot föräldrarna.
– De behöver verktyg, stöd och uppmuntran, säger Anders Tengström.

Flera sådana program prövas idag, såsom Komet och Föräldrasteg i Stockholm, satsningen Ung och trygg i Göteborg och Örebromodellen som uppmanar till gemensam hållning av vuxna.

Etiketter:

Annonser