Frivillig motbok införs i Finland

HELSINGFORS Alko, Finlands detaljmonopol för alkoholdrycker, återinför den tidigare inte helt populära motboken. Men denna gång blir det frivilligt att via webben föra in sina inköp i “brännvinskortet“ som finländarna kallar den.

Brännvinskortet kan också hämtas i vilken Alkobutik som helst, men börjar redan ta slut i en del butiker rapporteras det på andra sidan Östersjön.

Det är Systembolagets motsvarighet i Finland som i samband med 75-årsjubileet prövar att återinföra motboken igen. Medan spritransonering i Sverige slutade 1955, så behöll Finland den till årsskiftet 1970-1971.

Den tidigare motboken var inte alltid så populär, särskilt fram till 1958 då en särskild kontrollorganisation fanns i Alkobutikerna. Köpkontrollen gällde även måttlighetsförbrukare som efter ett några återkommande besök kunde tas åt sidan och tvingas förklara sina köp.

I bestämmelserna stod bland annat “När vi gjort de köparkontroller som avses i lagen har vi lagt märke till att ni gjort relativt stora inköp av starka drycker. För att vi inte skall dra felaktiga slutsatser av era köpvolymer, ber vi er vördsamt att ge en skriftlig redogörelse för de särskilda orsakerna till era stora inköp.“

Även om det nya frivilliga brännvinskortet, en slags dagbok man själv kan föra, ges ut i samband med Alkos firande, så är det inte bara på skoj.
– Med kampanjen vill vi lyfta frågan om omåttlig konsumtion av alkohol. Alko vill utmana människor att själva kontrollera sin konsumtion av alkohol. Brännvinskortet kan vara ett hjälpmedel för människor, säger Laura Stenbäck på Alkos informationsavdelning till SR Ekot.

Alkoholproblemen har ökat i Finland sedan alkoholskatten sänktes rejält 2004. Försäljningen ökade som väntat i Alkos butiker, men även privatimporten fortsatte om än i något mindre skala. Resultatet blev att alkoholproblemen ökade. Finska regeringen avser nu att nästa år justera upp skatterna igen.
Finländarna dricker idag i snitt 10,5 liter omräknat i ren alkohol, svenskarna några deciliter lägre.

Etiketter:

Annonser