Spetsade drinkar ska kartläggas

GÖTEBORG Drinkar spetsade med droger på krogen som gör offret viljelöst och kan utsättas för andra brott. Nu ska polisen, åklagarmyndigheten tillsammans med sjukvården kartlägga problemets omfattning och hitta metoder för att upptäcka drogerna.

Flera personer drogas ofrivilligt årligen på fester, i barer eller i svarttaxibilar i landet. Det förekommer att alkoholdrinkar spetsar med exempelvis rohypnol, bensodiazepiner, antihistaminer, sömnmedel och läkemedel mot ångest.

Men ofta får de stora minnesluckor efteråt och har svårt att ge en tydlig bild av vad som hänt. Istället blir det historier som ibland ses som skrönor.
Misstankarna utreds dåligt, delvis på grund av brist på rutiner.

– Det är väldigt vanligt att flickor och kvinnor upplever att de blivit drogade i samband med att det skett en våldtäkt. Det handlar i Sverige om kanske 3 000 våldtäkter. Det är angeläget att det finns fungerande rutiner för hur det ska tas omhand, när anmälan sker, säger Kai Knudsen, docent och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, till SR Ekot.

Det är viktigt att kvinnor som blivit sexuellt utsatt snabbt skyndsamt uppsöker sjukhus för att säkra bevis. Men det händer även att kvinnor som anmäler våldtäkt efter att blivit drogade känner sig ifrågasatta, att det kanske istället handlar om ånger efter en festkväll. De blir därmed drabbade tredubbelt.

– Först blir hon försatt i vanmäktigt tillstånd, vilket är en grov kränkning i sig. Därefter blir hon utsatt för ett våldsbrott och när hon vänder sig till polisen blir hon inte trodd, säger kriminalkommissarie Anders Stolpe i Göteborg till tidningen

Relaterad läsning