Stockholm röstar om sprutbyte

STOCKHOLM Stockholms stads fullmäktige kan tvingas ta ställning till sprutbyte för missbrukare redan på torsdag. Detta sedan miljöpartiet lagt ett förslag och begär omröstning i samband med budgetbeslut.
• Följ debatten direkt via webben.

Mp-förslaget är att huvudstaden “förordar att landstinget skyndsamt fattar beslut om att ansöka om tillstånd att starta sprututbytesverksamhet“ och att staden ställer sig bakom ett sådant beslut, rapporterar Svenska Dagbladet.
Genom att lägga förslaget i samband med debatt och beslut om 2008 års budget, så kan ärendet påskyndas.

– Vi anser att ett sprutbyte skulle leda till minskad smittspridning av hiv och hepatit, kontakt med fler missbrukare för att motivera dem till vård samt en upprustad missbruksvård, säger miljöpartiets gruppledare Stefan Nilsson till SvD.

Han räknar med att få med sig socialdemokraterna och vänsterpartiet som förordat sprutbyte. Och genom att välja samma formuleringar som en tidigare motion från en folkpartiledamot i samma fråga, så hoppas miljöpartiet få röster över blockgränsen.

Sprutbyten har splittrat partierna. Det är bara landsting som kan ansöka hos Socialstyrelsen om att få starta de kontroversiella sprutbytesprogram. Folkpartiet är emot i landstinget, men övervägande för i Stockholms stad. Kristdemokraterna har röstat för i socialtjänstnämnden medan moderaterna är helt emot liksom centerns enda representant i fullmäktige. Alliansen har 55 platser i fullmäktige och oppositionen 46.

• Sprutbytesfrågan har påskyndats sedan en hiv-epidemi bland missbrukare brutit ut i Stockholm. Men programmen är omstridda och motståndare menar att det inte är bevisat att de är effektiva mot smittspridning.

Något som två svenska studier nyligen visat, en av dem har särskilt studerat sprutbytet i Malmö. Den andra studien är en internationell forskningsgenomgång som menar att rådgivning och hiv-testning bättre upptäcker och förebygger hiv-smitta bland sprutnarkomaner.
Men både WHO och EU:s narkotikacenter har dragit en annan slutsats, och förordar sprutbyten mot smittspridning bland missbrukare.

Etiketter:

Annonser