Brott vanligt i barnens vardag

STOCKHOLM Många unga möter brott under uppväxten. Nära 70 procent känner någon som utsatts för våld eller stöld, 40 procent känner någon som hotat eller burit kniv. En av fem är otrygga i skolan. Det visar en enkät med drygt 1000 elever 10-18 år som barnombudsmannen låtit göra.

Rapporten “Vem kan man lita på?“ presenterades i torsdags av BO som tyckte att många av siffrorna var skrämmande.

– Vuxna bär ansvaret för att skapa en trygg vardag. Det innebär att vi måste se till att motverka brott bland våra barn och unga, säger Lena Nyberg i en kommentar.

De flesta unga i enkäten känner sig trygga, men mer otrygga i vardagssituationer utanför hemmet. En av fem är otrygga i skolan och var tredje på rasterna.

De flesta känner någon ung under 18 år som utsatts för brott som hot, våld, mobbing, stöld eller skadegörelse. Men bara var femte elev uppger att vuxna personer brukar reagera när de ser ett brott och drygt 60 procent svarar att en del vuxna, men inte alla, nog skulle reagera.
Något som kan leda till att acceptansen för brott riskerar att bli större med tiden, fruktar barnombudsmannen. Om fler föräldrar skulle bry sig så skulle problemen minska resonerar barnen.

Ungdomarna är också missnöjda med hur polisen bemöter dem när de anmäler ett brott och hanterar deras ärende. Eleverna pekar även ut vuxna som langar alkohol till minderåriga som ett stort problem.

Barnombudsmannen anser att de ungas egna erfarenheter och kunskaper bättre måste tas till vara. De har ofta de bästa lösningarna, även om det är vuxnas ansvar att underlätta för en tryggare vardag.

De tillfrågade barnens egna lösningar till hur brottsligheten kan stoppas är exempelvis:
• Vuxna måste bry sig mer.
• Fler och bättre fritidsaktiviteter.
• Mer kunskap om vilka följder brottsliga handlingar kan få.
• Stoppa langning av alkohol och andra droger.

• Fotnot: Ladda hem rapporten ”Vem kan man lita på?” (pdf-fil, 48 sidor).

Etiketter:

Annonser