“Frukt, vin och motion minskar risk för hjärtinfark“

STOCKHOLM Tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor kan undvikas om de äter grönsaker, frukt, fibrer, fisk och dricker ett halvt glas vin per dag och motionerar. Det hävdas i en ny svensk studie som kartlagt kostvanorna hos 25 000 friska kvinnor som passerat 50 år.

Nära varannan svensk kvinna avlider i hjärt-kärlsjukdomar. Men forskarna på Karolinska institutet koncentrerade sig istället på de kvinnor som inte drabbas och studerade deras kostvanor.

Studien av kvinnorna – som ingår i “mammografikohorten“ – visar att de som tränar och dagligen intar minst fyra grönsaker, två frukter, ofta äter fisk och fullkornsprodukter och dricker ett halvt glas vin halverar risken att drabbas av hjärtkärlproblem.

Det där med alkoholrådet är ett känsligt kapitel.
– Studien visar att det är bättre att dricka lite än ingenting alls. Däremot vet man att alkohol kan öka risken för bröstcancer, säger Agneta Åkesson, nutritionsepidemiolog som gjort studien, till Dagens Nyheter.

En 63-årig kvinna som tidigare led av skyhögt blodtryck berättar för tidningen att hon mår betydligt bättre sedan hon börjat följa råden. Förutom att dricka ett halvt glas vin per dag. “Det spar jag till helgen istället“, säger hon till DN.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser