Dumt tro att EU kan köpa upp allt opium

Svenska EU-parlamentarikers beslut att stötta legalisering av opiumproduktion i Afghanistan för att rädda våra unga från heroinmissbruk är det dummaste hittills. En politisk enfald som är generande, skriver Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, i en krönika.

Flera massmedier rapporterar att EU-parlamentet med stor majoritet röstat igenom ett förslag om att legalisera opiumproduktionen i Afghanistan i syfte att rädda Europas ungdom från heroinmissbruket. Avsikten är att EU ska köpa upp opiet som ska gå till läkemedel istället för till knark.

Under de snart 30 år jag har jobbat med knarkproblemet är nog det här förslaget det dummaste hittills. Att EU-parlamentet (som för övrigt inte har den minsta makt över den här frågan) är en lekstuga för knarkliberaler visste vi sen förut. Men att folkpartisten Olle Schmidt och socialdemokraten Inger Segelström liksom flera andra EU-parlamentariker röstat FÖR dumheterna är minst sagt beklämmande. Vad tänkte de på? Hur kunde de hamna så fel?

Opiumproduktionen i Afghanistan är idag uppe i 8000 ton per år. Behovet av opium för att framställa läkemedel som morfin utgör en bråkdel av detta.

Om inte Olle Schmidt och Inger Segelström tänkt tvinga på folk opiatbaserade läkemedel i framtiden så kommer det att bli frågan om att elda upp nästan allt det opium som EU:s skattebetalare ska köpa in.

Och vad kommer att hända då? Kommer knarkligorna att lägga ner sin verksamhet och heroinmissbrukarna att sluta? Knappast.

Det finns ingen vara i världen där konsumenterna är beredda att betala så mycket och göra så stora uppoffringar för som narkotika. Inte i något annat sammanhang är folk beredda att gå hem till sin gamla mormor och råna henne för att få pengar till att köpa det de längtar efter. Utom alltså när det gäller knark.

Så länge efterfrågan i den rika världen består kommer det att finnas produktion av narkotika. Detta gäller för kokain, cannabis och naturligtvis även opium/heroin.

Euroströmmarna och dollarflödet kommer att fortsätta till produktionen så länge Europa och USA låter missbruket fortgå på hemmaplan.

Knarkuppköparna kommer att leta sig fram till lämpliga ställen att köpa det opium de behöver för att förse Europas heroinister med heroin. Och det kan mycket väl bli Afghanistan även om EU-parlamentets förslag blev verklighet. Bönderna där är naturligtvis inte dummare än att de håller sig med en legal åker för EU och en olaglig åker lite längre bort för den lokale uppköparen. Dubbel skörd = dubbel inkomst. Tack snälla EU. Tack Olle Schmidt, Inger Segelström och ni andra!

Eller: Om nu mot all förmodan produktionen av opium för den illegala marknaden skulle upphöra helt och fullt i Afghanistan finns det många andra ställen i världen man kan framställa heroin, eller heroinersättning. Burma har tidigare producerat mycket opium men blivit utkonkurrerat av Afghanistan. I Sydamerika odlas redan idag en del opium och om efterfrågan blir tillräckligt stor kommer den produktionen att öka.

Om all opiumproduktion i hela världen nerkämpades på något mystiskt sätt återstår alltid möjligheten att ta fram syntetiska produkter, i första hand fentanyler. Exempelvis i Ryssland finns många duktiga kemister som redan idag sysslar med detta. Fentanyler är oerhört potenta droger och kan vara flera hundra gånger starkare än heroin. Produktionen av fentanyler kan förläggas varsomhelst i världen. Varför inte i Nederländerna som redan idag är en narkotikaproducent av stora mått, främst cannabis och ecstasy? Så länge Europas politiker inte förmår göra något åt konsumtionen – och produktionen – av narkotika på hemmaplan kommer vi att ha det narkotikaproblem vi förtjänar.

Sverige är faktiskt en ljustglimt i ett annars ganska kompakt mörker. Vi har missbruksnivåer, åtminstone bland våra ungdomar, som ligger mycket lågt jämfört med övriga Europa. Vi har sedan 1980-talet riktat in oss på de små narkotikabrotten och även kriminaliserat själva konsumtionen. Baserat på insikten om att det är efterfrågan som driver marknaden. Att detta gått Olle Schmidt och Inger Segelström förbi är märkligt.

Olle Schmidt och Inger Segelström har genom att rösta ja till förslaget om att EU ska köpa upp opiumproduktionen i Afghanistan visat på en politisk enfald som är generande.

Det är tur att EU-parlamentet mest är ett parlament på låtsas. Hade parlamentet haft verklig makt hade beslutet varit katastrofalt. Nu är det mest bara dumt. Dummast hittills.

Etiketter:

Annonser