Poliskampanj för att minska våldet

STOCKHOLM Polisen inleder från 1 november en tre månader lång nationell kampanj mot utomhusvåld. Bland annat ska organiserade slagsmål mellan ungdomar stoppas och all alkohol beslagtas från unga under 20 år. Bakgrunden är att våldet ökat senare år.

Landets 21 polismästare har enats om tydliga insatser i en offensiv 1 november till 31 januari 2008 för att minska våldet utomhus.

– Antalet fall av misshandel utomhus har ökat under de senaste åren och vi måste agera för att hindra utvecklingen. Vi står bland annat inför en rad helger då vi vet att många, framförallt unga, är ute och firar, till exempel Halloween, Lucia och Nyår, säger rikspolischef Stefan Strömberg i en kommentar.

Strategin är bland annat ökad polisnärvaro på utsatta tider och ställen och låg tolerans mot våld. Men även tidigt ingripande i kritiska situationer som kan urarta, ökade kontakt med krogvakter och beslagta alkohol av unga under 20 år, enligt Växjö/Kronobergsmodellen.
Brottsutredningarna ska påskyndas och slutföras helst inom två dygn.

– Det här är inga nya metoder men genom att kraftsamla resurser i hela landet vill vi markera allvaret. Vi vill bryta en negativ utveckling. Insatsen är också starten på det brottsförebyggande arbete som vi ska driva tillsammans med landets kommuner, andra myndigheter och frivilligorganisationer, säger rikspolischefen.

I Stockholm avser länspolismästare Carin Götblad starta en särskild satsning mot ungdomsvåldet.
”Organiserade slagsmål har blivit en del av många ungdomars kultur. Därifrån sprider sig en syn på våldet som måste motarbetas”, säger Götblad i ett pressmeddelande.

Något som uppmärksammats efter att en 16-åring sparkades till döds på Kungsholmen nyligen, vilket följdes av en stor antivåldsmanifestation. Men det handlar också om organiserade slagsmål då ungdomar träffas efter sammankallning via SMS eller internet för våldsamma slagsmål som i medeltida slag. Ibland kommer de från vissa stadsdelar, ibland är de “babyfirmor“ med koppling till supportergäng bakom fotbollslag.

Länspolismästare Carin Götblad flaggar för snabbare direkta ingripanden, ta ifrån minderåriga alkohol och kontakta deras föräldrar. Men hon understryker att det inte räcker.
– Det måste kombineras med förebyggande arbete där många aktörer känner och tar ett ansvar. När vi arbetare i hela denna bredd med samma mål får vi stor kraft”, säger hon och hoppas på fler vuxna ute på stan nattetid.

• Även socialdemokraterna har tagit initiativ till en kampanj runt landet mot ungdomsvåld. Avgående nationella narkotikasamordnaren Björn Fries har fått i uppdrag att leda arbetet med att kartlägga de insatser som finns och behövs. Han ska samtala med unga och föräldrar, och personal på skolor, socialtjänst, hos polisen och frivilligorganisationer för att föreslå åtgärder.
Arbetet inleds med en hearing på Fryshuset i Stockholm.

Etiketter:

Annonser