Ljus tändes för narkotikans offer

STOCKHOLM Ljus tändes Allhelgonadagen runt hela landet till minne av narkotikans offer och stöd för deras anhöriga. Det var åttonde året som manifestationerna anordnades. Årligen dör omkring 400 människor till följd av narkotikamissbruk.

I år hölls ljusmanifestationer på ett 40-tal orter i landet, från Boden i norr till Trelleborg i söder. I Stockholm talade bland andra författaren Mia Törnblom, själv tidigare heroinmissbrukare, vid ett möte på Sergels torg.

– Det handlar om att stanna upp och minnas knarkets offer, men också att se framåt och försöka upprätthålla en restriktiv narkotikapolitik som ständigt utmanas, säger Peter Moilanen, samordnare av ljusmanifestationerna, till Drugnews.

FN:s narkotikakonventioner ifrågasätts återigen av drogliberala grupper inför ett global utvärdering nästa år. På närmare håll överväger danska politiker att införa heroinutdelning och i Oslo finns redan s.k. sprutrum dit missbrukare kan gå och inta droger under översyn av sjukvårdspersonal.
– Det gäller att hålla emot, säger Moilanen.

Minnesstunderna hölls i torsdags kväll, med ett par undantag. Några orter genomför dem andra dagar, Oskarshamn i fredags, medan Torsås redan tände ljusen i onsdags.
Arrangörer var bland andra IOGT-NTO, Föräldraföreningen mot narkotika, Kriminellas revansch i samhället, Ungdomens nykterhetsförbund, Riksförbundet narkotikafritt samhälle, kontraktsrörelsen Smart och Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor.

Etiketter:

Annonser