Dansk hälsominister: ja till heroin på recept

KÖPENHAMN Dansk narkotikapolitik gör ett dramatisk kast. Detta sedan landets hälsominister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) överraskande svängt och nu föreslår att tunga missbrukare ska få heroin utskrivet av läkare.

Därmed finns nu en klar majoritet i Folketinget för den utmanande strategin att behandla opiatmissbrukare med legalt knark.

Förespråkarna hänvisar till omtvistade erfarenheter från försök med heroinförskrivning i Schweiz, Holland och några tyska delstater. Där man hävdar att kontrollerad utdelning ökar möjlighet för rehabilitering och missbrukaren slipper begå brott för att få råd med droger vilket hela samhället vinner på.

Frågan har återkommande diskuterats av danska missbruksforskare och politiker. Man har tidigare landat i att istället fortsätta satsningen på ersättningsmedel och att ge missbrukare rätt till behandling inom ett par veckor.

Men det blev åter aktuellt förra vinter när Berlinske Tidende i ett reportage berättade om Linda och hennes väninnor i Köpenhamn som utnyttjas sexuellt av en äldre man i utbyte mot heroin.

De fyra vänsterpartierna i danska riksdagen föreslog i våras att grava missbrukare på försök skulle kunna få narkotika på recept om tidigare behandlingar misslyckats. I augusti svängde regeringens stödparti Dansk Folkeparti och föreslog liknande försök.

Politiska trycket har alltså varit stort på minoritetsregeringen som består av Konservative folkeparti och Venstre och deras talesmän har alltmer hävdat att reservationerna inte haft ideologisk grund.
Hälsoministerns svängning kommer efter att danska Socialstyrelsen (Sundhetsstyrelsen) i en ny rapport ställer sig positiv till läkarordinerat heroin.

Men Rasmussen uppger att han vill gå längre och permanenta metoden direkt.
– Det vore grymt att ha detta som ett försök. Du kan inte först ändra missbrukarens liv så radikalt och sedan – när försöket avbryts – rycka undan mattan för henne eller honom, säger Lars Løkke Rasmussen till Berlingske Tidende.

• I övriga Norden finns inga liknande planer med legalförskrivning.
Sverige hade ett försök med bland annat amfetamin på recept 1965-1967, men avbröts efter ett par dödsfall och då det upptäcktes att fler drogs in i missbruk.
I Oslo finns sedan ett par år ett särskilt injiceringsrum där sprutnarkomaner under översyn av vårdpersonal kan inta sina droger. Norges justitieminister avvisade dock i våras tankar om fri heroinutdelning.
FN är kritisk till både sprutrum och heroinförskrivning.

Etiketter:

Annonser