Norska förbudet mot nätsprit hotat

BRYSSEL Även i Norge kan privatpersoner i framtiden få rätt att köpa alkohol via nätet. Detta sedan frihandelssamarbetet Eftas övervakningsorgan ESA kräver att Norge avskaffar nuvarande förbud mot privatimport.

“Nuvarande norska restriktioner mot privatimport av alkoholdrycker är ett brott mot principen om fri rörlighet för varor enligt artikel 11 i EES-avtalet“, står det i ett uttalande från ESA.

EES är ett samarbetsavtal mellan EU-länderna och Eftaländerna Norge, Island och Liechtenstein. Schweiz är även med i Efta, men har inte undertecknat samarbetsavtalet med EU, rapporterar TT och NTB.

Norge har i tvisten sedan 2004 hävdat att importförbudet hänger samman med landets försäljningsmonopol av sprit och vin. Men har inte fått gehör för det. ESA framhäver dock att Vinmonopolet även fortsättningsvis får ha försäljningsmonopol i Norge och att alkohol beställd via Internet ska beskattas med norska höga alkoholskatter.

ESA:s inställning mot norska importförbudet grundas på EU-domen mot svenska staten i juni (det s.k. Rosengrensmålet) som upphävde det svenska förbudet mot distanshandel av alkohol för privatpersoner. ESA menar att norska situationen överensstämmer helt med den svenska.

Norges regering har nu tre månader på sig att ändra regelverket. Om det inte sker så hotar man att föra fallet till Eftas domstol.

Etiketter:

Annonser