“Bombdåd ett angrepp på rättssamhället“

TROLLHÄTTAN En sprängladdning briserade i tisdags morse i entrén till en åklagares bostad i Trollhättan. Hon har drivit flera mål mot kriminella mc-ligor. Justitieminister Beatrice Ask ser bombdådet som ett angrepp på hela rättssamhället.

Ytterdörren till radhuset sprängdes 7.15 på morgonen. Ingen fanns i byggnaden och ingen skadades fysiskt, men smällen hördes i hela staden.

Den kvinnliga åklagaren som drabbades har drivit fall mot kriminella grupper och åtalade ifjol en ledare för en lokalavdelning av mc-klubben Bandidos. Nu arbetade hon med ett mål där flera medlemmar i Brödraskapet Wolfpack är häktade och riskerar åtal inom kort.

Polisen uppgav vid en presskonferens i Göteborg att man misstänker att en grupp som betecknas “grovt kriminell“ som ligger bakom attentatet. Man ser för närvarande inga samband med de våldsdåd som skett i Göteborgstrakten senaste tiden.

Tisdagens händelse rubricerades först som grov skadegörelse, men betecknas nu som mordförsök.

Riksåklagare Fredrik Wersäll menar att hot mot åklagare ökat och att man nu måste se över säkerheten. Justitieministern Beatrice Ask (m) säger till flera medier att dagens angrepp i Trollhättan är “en skymf mot demokratin och ett angrepp mot rättssystemet“. De båda ska nu resa till Göteborg för att diskutera situationen med polis och åklagare.

Allt fler kriminella ligor har bildats på olika håll i Sverige. De sysslar med exempelvis utpressning, narkotikahandel, grova rån och hotar vittnen, företagare, journalister och rättsapparat.
Ligorna skaffar sig ofta baser på mindre orter där polisen är svag. Och ligorna utmanar ett rättsmaskineri som är dåligt organiserat att möta denna nya typ av gränsöverskridande brottslighet.

Krav har höjts på att inrätta ett svenskt FBI, kriminalisera medlemskap i brottsligor och möjlighet att frysa deras tillgångar.

På torsdag har justitieministern kallat representanter för många myndigheter för att få förslag till effektivare tag mot denna organiserade brottslighet. Beatrice Ask vill bland annat diskutera om en dansk modell att möta grov kriminalitet – bekämpa den bredare med även skatteärenden och miljömål, och förhindra nyrekrytering bland unga – är något för Sverige.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser