“Drogproblem planar ut i EU“

BRYSSEL Efter senaste decenniets ökade narkotikaproblem i Europa, så finns nu tecken på en stabilisering. Det hävdar EU:s drogobservatorium i sin årsrapport. Men bilden är svårtolkad. Medan flera drogpreparat minskat, så ökar dock kokainmissbruk och narkotikarelaterade dödsfall.

Heroin och injektionsmissbruk minskar något, ecstasytrenden verkar vara över och cannabisanvändning som länge ökat planar ut. Cannabis är dock fortfarande den mest spridda illegala drogen, nära var fjärde europé har prövat den och tre miljoner använder cannabis nära dagligen.

Det framgår av den årsrapport som ECNN offentliggjorde vid en presskonferens i torsdags i Bryssel.

Men utvecklingen är inte entydigt positiv. Narkotikarelaterade dödsfall stiger efter en tidigare nedgång, år 2005 avled mellan 7000-8000 personer i EU och Norge till följd av narkotikamissbruk, särskilt av opiater. Något som talar emot den nedgång av heroinanvändning som samtidigt konstateras i rapporten, vilket gör att centrets VD Wolfgang Götz efterlyser behov av forskning varför dödsfallen ökar.

Ett annat bekymmer är att kokainmissbruket fortsätter att öka.
Hela 4,5 miljoner invånare i Europa har använt kokain senaste året, en ökning med en miljon personer. Men spridningen är betydande mellan länderna, kokainanvändning ökar särskilt i Spanien och Storbritannien och till viss del Danmark. Medan andra länder visar liten eller ingen ökning, såsom Sverige som hamnar långt ner i drogvanestatistiken.
Kokainbeslagen i Europa har ökat med nära 50 procent till 70000 beslag på totalt 107 ton år 2005, en nära 50-procentig ökning från året före.

“Europas narkotikaproblem utgör fortfarande ett allvarligt hälso-, social- och kontrollpolitiskt problem och det finns ingen brist på områden som väcker stark oro. Icke desto mindre är det viktigt att framhålla de framsteg som faktiskt har gjorts och att visa var intelligenta investeringar har lönat sig“, skriver ECNN:s Wolfgang Götz.

När det gäller åtgärder att minska tillgången på narkotika anser han att unionens insatser blivit mer fokuserade, samarbetet bättre och länderna har tagit fram konkreta handlingsplaner och strategier. unionen är därför bättre rustad är för ett årtionde sedan att ta itu med narkotikaproblemen.
Flera EU-länder med Atlantkust prövar att gemensamt skydda sig mot smuggling med ett nytt maritimt analys- och insatsorgan.

Götz pekar även på att Europa idag spelar en allt större roll för att stödja globala insatser för att minska drogproblem.

Inom EU finns dock stora regionala skillnader vad gäller drogproblemen och hur de bör angripas. Men synsättet anser han blir mer lika hur man kan minska drogmissbrukets skadeverkningar. Han nämner att substitutionsbehandlingar (med exempelvis metadon och subutex för opiatmissbrukare) finns i nästan alla medlemsstater, minst 585 000 substitutionsbehandlingar pågår.

Insatser inriktade på andra slag av droganvändning utvecklas och centret kan samla in och sprida nya sätt att handskas med cannabis- och kokainproblem.

• Fotnot: Årets rapport innehåller data från EU:s 27 medlemsstater och även från Norge och Turkiet. Även särskilda studier av drograttfylleri, drogmissbruk bland unga under 15 år och kokainsituationen finns med. ECNN:s rapport publiceras på många språk (word- och pdf-filer).

Etiketter:

Annonser