Prisad för artiklar om langande läkare

Dagens nyheters socialreporter Peter Letmark får Svenska Carnegieinstitutets journalistpris på 25000 kronor för artikelserien Läkare eller langare. “Aldrig har jag fått så många läsarreaktioner“, säger pristagaren till Drugnews.

Peter Letmark, 42 år, får priset för ”en avslöjande reportageserie om konsekvenserna av vårdslös förskrivning av narkotikaklassade läkemedel”, som motiveringen lyder. I onsdags hölls en särskild prisceremoni ledd av institutets verksamhetschef Peder Langenskiöld som hoppas att artiklarna även fungerat som en väckarklocka för myndigheterna “som alltför länge sovit i denna fråga“.

Peter Letmark uppmärksammade i våras den omfattande langningen av narkotikaklassade läkemedel som vissa läkare via receptblocket tjänar pengar på. Illegala handeln med Subutex, rohypnol och lugnande har växt och är idag större kring Sergels torg än den med traditionellt knark.

– Det märkliga är att läkarna kan tillåtas hålla på år efter år trots att myndigheter känner till att de skriver ut narkotika till missbrukare, säger Peter Letmark.

Enligt äldre uppskattningar förskriver några hundra läkare i landet narkotikaklassade läkemedel mot betalning under bordet, men siffrorna är gamla. Ännu fler är de som ger missbrukare recept på medlen för att de känner sig pressade eller kanske vill vara snälla.

Peter Letmark fick kontakt med missbrukare som bytte och sålde preparaten vidare, men även anhöriga till dem, liksom läkare och beslutsfattare och andra. Han berättar att personal från Socialstyrelsens tillsynsenhet hörde av sig och tackade och tyckte artiklarna uppmuntrade dem i arbetet att stoppa langande läkare.
– Men även Läkarförbundet uttalade att man vill stoppa sina langande kollegor och socialminister Göran Hägglund hörde av sig och lovade förändringar, säger Peter Letmark.

Statliga kommittén Mobilisering mot narkotika gjorde en utredning med förslag på förändringar för ett par år sedan, men efter regeringsskiftet föll den i glömska. Nu pågår en patientsäkerhetsutredning som även berör förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel.

Peter Letmark växte upp i Smedjebacken. Studerat litteraturvetenskap och har en fil kand. efter bland annat studier i franska vid Sorbonne i Paris. Han har arbetat som kulturjournalist och litteraturkritiker på GT och Kvällsposten innan han kom till Dagens Nyheter 1998. Där har han arbetat som allmänreporter och med frågor om kriminalitet och sociala spörsmål. Han är nära kollega med kriminalreporter Lasse Wierup, uppmärksammad för granskning av de kriminella MC-gängen, som fick Carnegie institutets pris för två år sedan.

Svenska Carnegieinstitutets pris utdelas varje år till en journalist som gjort “särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem“.

Etiketter:

Annonser