Ask ser över privata alkotest

YSTAD Justiteminister Beatrice Ask (m) är positiv till att ett privat vaktbolag kontrollerat nykterheten hos fordonsförare i Ystad hamn. Inom justitiedepartementet inleds nu ett arbete för att undersöka om det går att göra arbetssättet lagligt.

Det var Ystads kommun som gett ett vaktbolag uppdraget att genomföra frivilliga nykterhetskontroller av förare i samband med att de kommer till Ystad hamn.

Sedan en privatperson klagat och Rikspolisstyrelsen uttalat sig kritiskt om verksamheten har den stoppats. Länsstyrelsen i Skåne kom också i ett beslut i november fram till att alkoholutandningsprov är en myndighetsåtgärd och förbehållen polisen. Under det halvår som verksamheten pågick stoppades 133 påverkade bilister.

Både från den lokala polisen och från länsstyrelsen är erfarenheterna av nykterhetskontrollerna positiv. Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att vaktbolagets “insatser efterlämnat goda erfarenheter och att berörda inblandade parter uppskattat det arbete som bolaget utflört“.

Justitieminister Beatrice Ask öppnar nu för en lagändring för att det som skett i Ystad också ska vara lagligt. Justitiedepartementet har därför inlett arbetet med en lagändring.

– Jag är helt överens med alla om att den här verksamheten har fungerat väl. Jag tycker att vi måste hitta praktiska lösningar för att komplettera polisiär verksamhet, säger Beatrice Ask till TT.

Sammanlagt hann vaktbolaget genomföra över 24 000 kontroller under det halvår verksamhet pågick, 37 förare vägrade blåsa.

Fotnot: Länsstyrelsen beslut finns här (pdf)Beslut 2007-11-19

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser