“Polisprovokation kan stoppa langare“

STOCKHOLM Polisen bör få rätt att beställa och köpa alkohol av langare och smugglare för att snabbt kunna bevisa brott. Det föreslår Systembolagets vd Anitra Steen tillsammans med två överläkare på Maria Ungdomsmottagning i en debattartikel.

Utspelet görs inför Lucia och nyårsfirande då många ungdomar berusar sig, kanske för första gången. På Maria Ungdoms akutmottagning har antalet unga som kommer in alkoholförgiftade ökat femtio procent från år 2005 till hittills 750 unga i på.
Förutsättningen är dock att de får tag i alkoholen. och trots särskilda insatser, vuxna på stan och särskilda antilangningskampanjer så tvingas många unga berusade akut uppsöka mottagningar runt landet.

Ålderskontrollen är hård på systembolaget som försöker vara uppmärksam för att hindra langning.
“Men spelar detta egentligen någon roll så länge langare samtidigt får sälja smuggelsprit på parkeringsplatsen bakom skolan?“, skriver Anitra Steen tillsammans med överläkarna på Maria Ungdom i Stockholm, Paula Liljeberg och Stefan Sparring, på DN-Debatt.

De efterlyser fler insatser för att få stopp på ungdomsmissbruket. Och menar att polisen inte visar tillräckligt stort engagemang för att stoppa alkoholbrotten. För att förenkla bevisningen föreslår de att polisen ska ges rätt att få beställa och köpa alkohol av illegala alkoholförsäljare för att snabbare kunna bevisa brott.

Dessutom vill de ge tullen tillstånd att få lagra information om de resenärer som tagits med stora mängder alkohol. Detta för att lättare upptäcka upprepad alkoholinförsel. De anser att sådan information om misstänkta smugglare även ska kunna delges till lokala polisen.

Men rättsväsendet verkar inte – med några undantag, exempelvis polisen i Växjö – prioritera denna typ av brottslighet, menar debattörerna.

“Det behövs krafttag från oss alla. Det behövs samordning och det behövs ett betydligt starkare engagemang från de rättsvårdande myndigheterna för att hejda den illegala alkoholhandeln. Det ansvaret är vi alla skyldiga våra barn och ungdomar“, avslutar Anitra Steen, Paula Liljeberg och Stefan Sparring.

• Häromdagen stod en 21-åring inför rätta i Ö-vik för att ha köpt ut sprit till 13-14-åriga flickor. Lokala polisen där anser att en lagändring som debattörerna föreslå är intressant.
– Visst skulle det underlätta vårt arbete. Men i dag är brottsprovokation inte tillåtet. Därför krävs det att reglerna ändras, säger poliskommissarie Christer Sundelin till Örnskiöldsviks Allehanda.

Etiketter:

Annonser