“Låt barnen få en vit jul i år!“

STOCKHOLM Satsa på en vit jul – i alla bemärkelser – för alla barn i år! Det alkoholpolitiska uppropet riktar tio debattörer och företrädare för frivilligorganisationer till alla vuxna och särskilt politiker, artister och kändisar. Samtidigt efterlyser man konkreta regeringsinsatser för stöd till barn med missbrukande föräldrar.

I debattartikeln i Aftonbladet markerar debattörerna att julen särskilt är barnens högtid och att alla har ett personligt ansvar för att bidra till det. Bland annat genom att hålla sig nykter i julhelgen och vara goda förebilder.

Minst 200 000 barn och ungdomar, troligen fler, växer upp i familjer med missbrukande föräldrar. Men även i andra familjer tar alkoholen stor plats och barnen får inte en jul de sett fram emot när föräldrarna går in i alkoholdimman.

Men undertecknarna riktar även en uppmaning till regeringen att komma med konkreta förslag hur man avser att förverkliga den “hårdsatsning“ regeringen aviserat för att stödja barn till missbrukare. Idag får endast två procent av dessa barn något särskilt stöd.

”Det är dags att tala klarspråk! Politiker, artister och kända förebilder kliv fram och säg ifrån att den här julen är det dags för en förändring!“, skriver de och fortsätter:

• Det är dags att samhället – tillsammans med oss inom frivilligorganisationerna – ser till att ALLA barn i missbruksmiljöer har någonstans att vända sig även under julen. Roliga och meningsfulla aktiviteter under jullovet där barnen får vara barn och inte behöva bära en vuxenroll därför att föräldrarna är upptagna av sitt drickande.

• Det är dags för vuxna – att i umgänget med barn, egna eller andras – ta sitt ansvar och inte dricka för mycket. Det räcker med några glas för att barn skall känna obehag inför föräldrarnas förändrade beteende.
Satsa på en Vit Jul – i alla bemärkelser – i år!“

Uppropet har undertecknats av Ingela Thalén, ordförande för Barnens rätt i samhället, artisten Richard Herrey, Fryshusets VD Anders Carlberg, debattören Gudrun Schyman, Birgitta Dahl, förbundsordförande UNICEF, TV4-programledaren Richard Sjöberg och företrädarna från IOGT-NTO-rörelsen Anna Carlstedt, vice ordförande IOGT-NTO, Robert Damberg, ordförande Ungdomens nykterhetsförbund, Birgitta Persson, ordförande rörelsens scoutförbund, och Carina Eriksson, ordförande i Juniorförbundet.

VIT JUL –KONTRAKT / I december har även nykterhetsrörelsen i kampanjen En vit jul uppmanat vuxna att för barnens skull skriva på kontrakt om att inte dricka starkare drycker än lättöl under julafton, juldagen och annandagen. Minst 8000 personer hade skrivit på fram till 23 december. Dessutom anordnas rörelsen en mängd särskilda aktiviteter, samkväm och resor för barn och ungdomar under jullovet.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser