Adjöss med skyddspengar till maffian

PALERMO Maffians inflytande i Italien utmanas alltmer. Flera bossar har gripits och ett växande antal företagare på Sicilien har anslutit sig till uppropet Addiopizzo, vägra betala “pizzo“, skyddspengar.

Vanligt folk samlas alltmer kring uppropet “Addiopizzo – ajöss med skyddspengar“. Flera hundra företagare finns nu med på en lista dit medvetna konsumenter kan handla i maffia-obundna butiker och restauranger.
Och på en stödlista kan italienare och andra européer med sina namn backa upp kampen mot maffiaväldet. Flera tusen har redan gjort det.

Addiopizzo-uppropet började med att några kompisar som ville öppna en bar tog initiativet 2004 att gå ut och högljutt vägra betala skyddspengar. I maj ifjol samlades tiotusentals deltagare i en demonstration i Palermos äldsta stadsdel, Kalsa, som ansetts som ett maffianäste.
Samlade kring parollen ”Ett helt folk som betalar pizzo är ett folk utan värdighet”.

• Italiensk allmänhet vågar idag mer säga ifrån. Detta i takt med att många maffiabossar har gripits av polis senare år (bl a bossarnas boss Bernardo Provenzano och nyligen Salvatore Lo Piccolo på Sicilien) och tillslag mot landets större kriminella organisationer som Cosa Nostra på Sicilien, Sacra Corona Unita i Puglia, Cammoran i Neapel och ´Ndrangheta i Kalibrien.

• Fotnot: Läs mer info om Addiopizzo-uppropet och möjlighet att stödja det.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser