Tullen avslöjade tobaksliga

EKERÖ Tullen har slagit till mot omfattande smuggling av cigaretter från Kina till Sverige. Fem personer har gripits och drygt 16 miljoner cigaretter beslagtagits.

Tullkriminalen i Stockholm har efter flera veckors spaning mot personer kunnat göra rekordbeslaget som är det näst största någonsin, uppger SVT Rapport. En container från Kina till Göteborgs hamn tilläts fortsätta till ett lager på ett industriområde på Ekerö utanför Stockholm.

Containern uppgavs innehålla sanitetsprodukter, men rymde egentligen 9,5 miljoner cigaretter. Dessutom hittades ytterligare 5,5 miljoner cigaretter i lagret och omkring 140 000 kronor i kontanter. Efter husrannsakningar har ytterligare en miljon smuggelcigaretter beslagtagits.

Under utredningen greps först fyra personer och förra veckan en femte person misstänkta för del i omfattande smuggling. Alla svenskar, varav två har häktats. Den illegala tobakshandeln tros dock ha internationella förgreningar och cigaretterna är troligen förfalskade märkescigaretter. De har även försetts med engelska och svenska varningstexter.

Beslagets värde i bara undanhållen moms och tobaksskatt är över 20 miljoner kronor, enligt tullkriminalen.

• Tullverkets beslag av smuggelcigaretter av• Tullverket har inlett skärpt kontroll av handelsimport från Kina till Sverige. Detta för att hitta företag som med avancerade metoder försöker slippa betala riktiga importavgifter. Ett hundratal företag har i nuläget valts ut som särskilt ska kontrolleras.

Etiketter:

Annonser