Minister angriper frivilligorganisationer

STOCKHOLM Handelsminister Ewa Björling (m) anklagar i en ovanligt frän DN-debattartikel flera etablerade frivilligorganisationer som Afrikagrupperna, Forum Syd och brittiska Oxfam för att driva en protektionism som allvarligt hotar u-länders utveckling.

Handelsministerns angrepp mot de välrenommerade ideella rörelserna (Afrikagrupperna är en oberoende solidaritetsrörelse, Forum Syd ett samarbetsorgan med 205 svenska biståndsrörelser, bla Rädda Barnen, Naturskyddsföreningen och IOGT-NTO-rörelsen, samt brittiska Oxfam som består av 13 biståndsorganisationer med över 3000 samarbetspartners) är ovanligt.

“Om det är något historien lärt oss är det nämligen att mer handel och en större öppenhet mot omvärlden är något helt centralt för länder som vill bygga upp sitt eget välstånd“, skriver hon i Dagens Nyheter och hävdar att grupperna direkt motverkar sina mål genom att ifrågasätta frihandel.

Hon anser att de genom att inta en kritisk linje mot bland annat EU:s handelsförhandlingar med fattiga länder skulle, om de får gehör, bli ett allvarligt hot mot dessa länder och på sikt även EU-länderna. Ett nytt ekonomiskt partnerskapsavtal träder vid årsskiftet i kraft efter att 67 länder i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet erbjudits fullt tillträde till EU:s inre marknad. Något som Björling försvarar.

Tidigare har hon fått frågan om hur regeringen avser försvara folkhälsointressen, begränsa frihandel med alkohol och tobak och agera mot att EU:s förhandlingslinje om nytt tjänsteavtal i världshandelsorganisationen kan leda till att bl a alkoholreklam och internationella dryckesindustrin ges tillgång till fler lokala marknader. Nykterhetsrörelsen och flera riksdagsledamöter varnar för att ett sådant Gats-avtal kan hota både Sverige och u-länders folkhälsopolitik och vill lyfta bort handeln med alkohol ur förhandlingarna.

Efter en tids tystnad svarade Björling nyligen i riksdagen att Sverige har undantag vad gäller detaljhandelsmonopol och att u-länder inte har något att frukta i alkoholfrågan och har möjlighet att begära undantag. Något särskilt hot mot folkhälsointressen verkar ministern inte se i Gats-förhandlingarna.

– Jag är inte nöjd med svaret, säger till Drugnews riksdagsledamot Birgitta Eriksson (s), en av dem som ställt skriftlig fråga till handelsministern.
– Regeringen borde vara tuffare och lyfta folkhälsofrågan gentemot EU:s förhandlingsstrategi i WTO.
Birgitta Eriksson tror dock att frågan är känslig i EU och att det finns stora alkoholintressen som vill komma in på nya marknader.

Etiketter:

Annonser