Hivsmitta från öst bland missbrukare

STOCKHOLM En hiv-epidemi har trängt in bland Stockholms narkomaner från de forna sovjetstaterna, varnar tre internationella forskare. Men de anser att det är tveksamt om sprutbyte har förebyggande effekt.

Smittskyddsinstitutet har tidigare att antalet nyupptäckta hiv-fall ökat dramatiskt. Till och med oktober i år konstaterades 420 fall i landet, jämfört med 312 samma period ifjol, alltså 35 procent fler.

Och särskilt i Stockholm ökar hivsmitta bland missbrukare.
– Antalet upptäckta nysmittade är tillräckligt för att bekräfta farhågorna att en ny epidemi av hiv trängt in bland Stockholms narkomaner och tidigare molekylärepidemiologiska fynd tyder på att smittan kan komma från de forna sovjetstaterna.
Det skriver Sven Britton, professor i infektionssjukdomar, tillsammans med danske sociologen Karl Marosi och Kamalesh Sarkar, indisk läkare och epidemiolog i Calcutta, på Dagens Nyheter-debatt.

I somras gjordes en studie med en hiv-buss som Drugnews tidigare berättat om. I projektet erbjöds testning, vaccinering mot hepatit och enkäter bland huvudstadens narkomaner. 269 missbrukare intervjuades varav 159 uppgav sig vara aktiva intravenösa missbrukare. Av de 240 som hittills fått sina provsvar hade över 90 procent hepatit C, fem personer var redan kända hiv-positiva och sju nya hiv-smittade hittades. Två av dem misstänks ha haft sexuell smittväg.

De tre forskarna varnar för att gå de nu ökade kraven på ett snabbt införande av sprutbyte till mötes i Stockholm. Vanan att dela sprutor och injektionslösning under själva intaget av drogerna är utbrett och kan förta sprutbyteseffekten.
“Om denna ritual är en del av missbruksmönstret så innebär det att ett samhällsorganiserat sprutbytesprojekt tyvärr har svårt att komma åt smittspridningen“ menar de tre forskarna som efterlyser att det är nödvändigt att skaffa mer kunskap för att värdera sådana insatser.

• Stockholms kommunfullmäktige har efter remissrunda och debatt beslutat att undersöka möjligheterna att starta ett sprutbyte tillsammans med landstinget, men att först göra en studie av dess omstridda effekter. I landstinget där frågan om möjligt delar politikerna än mer har frågan ännu inte behandlats.

Etiketter:

Annonser