Utredare öppnar för privat spritimport

STOCKHOLM Redan nästa sommar kan privat distanshandel med alkohol från andra EU-länder vara helt tillåten. Det föreslår statliga alkoholutredaren i ett delbetänkande.

– Det ska alltså bli tillåtet för en privatperson att för eget eller familjens bruk föra in spritdrycker, vin och starköl inom EG-området – under förutsättning att man fyllt 20 år, säger utredningens ordförande Anita Werner till SR Ekot.
Och dessutom ska svensk alkoholskatt betalas. Hon tror dock att den fördyrningen gör att privatimport efter regeljusteringen inte kommer att locka många fler svenskar.

Efter EU-domstolens beslut i s.k. Rosengrenmålet juni och ytterligare ett senare i höst så upphävdes i praktiken det svenska förbudet mot privat import av alkohol som annan transportör fraktar hem. Regeringen presenterade i september en översyn av alkohollagen för att bland annat harmonisera reglerna efter EG-fördraget.

En ny lag som tillåter näthandel och annan distanshandel med alkohol skulle kunna träda i kraft redan i juli nästa sommar är utredaren Anita Werners mål.
Men för kunden som ska anmäla och betala alkoholskatt, så är idag blankettbyråkratin omfattande. Endast ett hundratal svenskar har hittills anmält till skatteverket att man importerat alkohol och avser att betala punktskatt.
Utredaren har inte ännu börjat se över hur blanketter och regler ska förenklas för importörerna, enligt SVT.

Att införselkontrollen fungerar är mycket viktigt, menar nykterhetsrörelsen som anser att internetföretagen inte har samma ambition att kolla kunders åldrar exempelvis.
– Det som är prioritet nummer ett just nu, det är att se till att vi får en effektiv kontroll så att svensk alkoholskatt betalas vid internetbeställd alkohol, säger Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, till Ekot.

Alkoholutredningen ska även se över andra frågor, ett slutbetänkande ska vara klart senast sista december nästa år.

Etiketter:

Annonser