Rökförbud i Turkiet

ANKARA Det turkiska parlamentet har beslutat att från i vår införa ett totalförbud mot rökning i offentliga lokaler i ett av Europas mest tobaksberoende länder. Rökförbud på restauranger och caféer dröjer dock till juli 2009 efter hårt motstånd av tobaksindustrin.

I torsdags röstade det turkiska parlamentet för ett förslag om totalförbud för rökning i offentliga lokaler. Förbudet träder i kraft i april i år och innebär att bland annat tåg, taxibilar och färjor blir rökfria. Barer, restauranger och kaféer undantas dock från förbudet fram till den 19 juli 2009 skriver Turkish Daily News.

Sedan 1997 har Turkiet ett förbud mot rökning bland annat på kontor med mer än fyra medarbetare, vissa allmänna kommunikationsmedel och på institutioner som erbjuder utbildning, kultur och hälsovård. Det finns dock stora problem med att upprätthålla förbudet och det är inte ovanligt med rökning till och med inne på sjukhus.

Redan för ungefär ett år sedan fanns det förslag från en parlamentskommitté om strängare rökregler. Att det nu dröjer innan rökförbudet införs fullt ut beror på en omfattande lobbyverksamhet från tobaksintressen.

Både den som röker och den kafé- eller restaurangägare som tillåter rökning kommer att riskera böter när förbudet träder i kraft. Den som tänder en cigarett kan få betala 50 turkiska lira (omkring 280 kronor), medan ägaren till lokalen kan få betala upp till 5000 turkiska lira (ungefär 28 000 kronor).

• Turkiet är ett av de länder i Europa där störst andel av befolkningen är rökare, ungefär 40 procent av den vuxna befolkningen röker. Turkiet är en av världens största tobaksproducenter efter Kina, Indien, USA och Brasilien.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser