Politikerstöd för reggaefestival

UPPSALA Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat ställa sig bakom att Reggaefestivalen arrangeras även i år. Detta trots drogproblem bland artister och besökare.

En politikermajoritet anser att festivalen är bra för Uppsalas varumärke och att staden vill stödja s.k. events med hög kvalité. Kommunstyrelsen signalerar även fortsatt arbete med att förebygga och förhindra narkotikaanvändning vid festivalen.

En som reserverade sig är kommunalrådet Gustaf von Essen (kd) som ansvarar sociala frågor i kommunen.
– Jag menar att festivalen krockar med vår drogpolicy. Det finns en slags kultur kopplat till reggae som gör att cannabis förekommer där. Rapporter från socialarbetare och polis tidigare år vittnar om utbrett missbruk och risk för unga att där göra en drogdebut, säger han till Drugnews.

Ifjol toppades reggaefestivalen statistiken över misstänkta narkotikabrott på landets sommarfestivaler. 243 personer, de flesta under 25 år, togs till förhör under festivaldagarna misstänkta för olika drogbrott. Över hälften av dem var tidigare okända i missbrukssammanhang, de yngsta bara 15 år.

Kristdemokraterna hoppas nu att polisen gör en annan bedömning än kommunen och inte ger festivalen tillstånd att anordnas. Polisen har varnat för en öppen drogscen där, medan andra anser att festivalen är en unik kulturupplevelse och enda renodlade reggaefestivalen i Skandinavien.

• Biljettförsäljningen är redan i gång till årets reggaefestival som planeras till 7-9 augusti i Uppsala. Drugnews har förgäves sökt arrangörerna för kommentar.

Etiketter:

Annonser