Finsk minister vill slopa alkoholvarning

HELSINGFORS Den finska omsorgsministern Paula Risikko vill slopa varningsmärkningen på alkoholdrycker som ska införas nästa år. Hon ser hellre att att man använder beskattning och information för att bekämpa problemdrickande.

Det var den förra regeringen som drev igenom förslaget om varningstexter på alkoholflaskor. Enligt beslutet ska varningstexter införas från den 1 januari 2009.

Det förslag till varningstext som fanns har dock underkänts av EU-kommissionen, som inte ansåg att texten fick innehålla en allmän varning för alkohol. Dessutom krävde EU-kommissionen att Finland skulle acceptera andra EU-länders varningstexter.

Nu vill omsorgsminister Risikko att regeringen ska lägga fram en proposition om att avstå från varningstexterna överhuvudtaget. I ett pressmeddelande säger omsorgsminister Risikko tycker inte att varningsmärkningarna är motiverade även om kommissionens ståndpunkt i sig inte hindrar Finland från att införa dem.

Omsorgminister Paula Risikko är från Samlingspartiet, ett parti som inte var med i den förra regeringen. Risikko har själv hela tiden varit emot varningsmärkningen.

Etiketter:

Annonser